logo

Du er her:

Bygda: 2046

I år er Norges Bygdeungdomslag 70 år, og det skal blant annet markeres gjennom jubileumsprosjektet som har fått navnet Bygda: 2046.

Logo jubileum

i 2016  70 år siden Norges Bygdeungdomslag ble stiftet. Det skjedde 10. august 1946 på årsmøtet i Stavanger i Rogaland. Jubileum må selvsagt feires, og i den anledning gir vi ut et stort jubileumsnummer av Bygdeungdommen og vi skal kose oss med en skikkelig jubileumsmiddag i forbindelse med årsmøtet i Surnadal, i tillegg til markering under Høstarrangementet i selve oppstartsfylket Rogaland.

I tillegg skal vi gjennomføre et jubileumsprosjekt i løpet av året, som har fått navnet Bygda: 2046. Her skal vi gjennom ulike aktiviteter undersøke bygdeungdommenes framtidsvisjoner, og det er lagt opp som en fylkesstafett der hvert fylke har sin måned.

MÅL: Aktivitet i alle fylkeslag med utgangspunkt i jubileet

UTFORDRING: Hvordan er bygda di i dag – og hvordan er den om 30 år?

HVORDAN: Stafett gjennom landet i 2016 med jubileumsmarkering til slutt

Januar: Nord-Trøndelag

Februar: Hedmark

Mars: Vestfold + Telemark

April: Møre og Romsdal

Mai: Sør-Trøndelag

Juni: Akershus

August: Oppland

September: Rogaland

Oktober: Buskerud + Hordaland

November: Østfold

Desember: Avslutning, Oslo

Forslag til aktiviteter

Det er ingen begrensninger på stafetten, så her er det bare å slå sine kreative sider løs - det viktigste er at aktivitetene kan knytte sammen NBU før, i dag og/eller i framtida. 

REVY: Sett opp en revy med sketsjer som tar for seg bygda i dag og nå. Hva er spesielt med bygda deres i dag? Noen morsomme folk, episoder, historier? Hvordan tror dere bygda deres vil være i fremtida? NBU har en revy-bok og tilgang til revytekster hvis dere vil sette opp en revy i forbindelse med jubileumsstafetten.

GAMMAL MORO BLIR SOM NY: Hva arrangerte lokallaget ditt i 1996, 1986 eller 1976? Se i gamle årsmeldinger for inspirasjon, og sett opp en aktivitetsdag basert på gamle aktiviteter eller tevlinger. Gjennomfør gjerne i tre ulike versjoner; den gamle, en tilpasset 2016 og en slik dere tror aktiviteten ville se ut i 2046. (Eks. tevling i håndmelking – maskinmelking - robotmelking eller sildeanretning - sushitevling)

FILM: Lag en film som viser bygda i dag og/eller i framtida. Hvordan tror dere et lokallagstyremøte vil foregå i 2046? Hva tror dere ungdommen i bygda deres driver med om 30 år?

FORTID/FRAMTIDFEST: Ha temafest hvor folk kan komme i antrekk inspirert av fortidas og framtidas mote. Ha gjerne moteshow med speaker hvor ulike antrekk blir vist fram, og premie til fineste antrekk.

DEBATT: Hva vil vi med bygda vår om tredve år? Inviter lokale politikere eller ungdomspolitikere til debatt. Oppdraget er å være så framsynt som mulig; hvordan vil vi egentlig at bygda vår skal være i 2046? Og hva må vi gjøre for å komme dit?

FOTOKONKURRANSE: Ha fotokonkurranse for medlemmene i lokallaget hvor de skal ta bilder av det de liker godt i bygda si, og som de ønsker å bevare for framtida. Premie kan for eksempel være gratis inngang på neste arrangement.

Noe annet du vil gjennomføre for å få fram bygda di i dag og i framtida? Det er ingen begrensninger på stafetten, og kun kreativiteten setter grensene!

våre tips og triks-sider som du finner HER (link, åpnes i ny fane) finner du mange tips til hvordan du arrangerer lokale arrangement, møter og debatter. Se gjerne på nettsidene og i gamle dokumenter fra lokallaget ditt for inspirasjon. Her kan du lese mer om NBUs histore (link, åpnes i ny fane)

Vi har også tilgang til gamle årsmeldinger og lignende på NBU-kontoret, så det er bare å ta kontakt om dere trenger litt hjelp på veien!

 

 

 

 

 

 

Kontaktinformasjon

Norges Bygdeungdomslag

Hollendergata 5

Grønland, Oslo

Telefon: 22 05 48 00 

E-post: post@nbu.no

   

Norges Bygdeungdomslag: Pb. 9377 Grønland, 0135 Oslo
Telefon: 22 05 48 00 : E-post: post@nbu.no

   agrol  Landkreditt