logo

Du er her:

- Hadde aldri tenkt at jeg kom til å eie eget fjøs

Men da Miriam fikk tilbudet om å kjøpe gården var hun ikke i tvil.

Miriam Ekremsæter Alsli fikk tilbud om å kjøpe gården hvor hun jobbet som avløser.

Miriam Ekremsæter Alsli (26) er oppvokst med sau, hest og høns, men det var ikke før hun startet på videregående at hun begynte å se for seg en framtid som bonde.

- Jeg valgte å starte med landbruk fordi jeg er glad i dyr, liker å jobbe med dyr og naturen rundt. Da jeg begynte på videregående fikk jeg sansen for kyr og begynte som avløser i helgene og feriene. Jeg valgte landbruk da jeg er selvforsynt, får holde på og styre på med mitt, samt gi Norges befolkning mat på bordet, forteller hun. 

Fakta: 
Navn: Miriam Ekremsæter Alsli 
Alder: 26
Kommer fra: Bindalseidet som ligger Sør-Vest i Nordland fylke
Utdanning: To år på hestelinje, et år med studiekompetanse og fagbrev som agronom ved Val videregående skole fra 2005-2009. 

Tok et enkelt valg

Hun fikk sjansen til å bli bonde da en gård i hjembygda skulle selges i fjor.  
-    Jeg hadde aldri tenkt at jeg kom til å eie et eget fjøs, men da Svein Åsaune, som jeg har vært avløser hos i flere år, skulle selge gården ble valget enkelt. Jeg fikk kjøpe gården med alt av dyr og utstyr.

-    Hvilken produksjon driver du med på gården? 

-    Gården består av melkeproduksjon og vi avler selv opp de oksekalvene som ikke blir solgt og setter på egne kviger, så slipper å kjøpe inn. Gården har per dags dato 15 kyr, der tre er sina, men vi venter sju kalvinger fra kvigene innen kort tid. Vi har også seks hester på utegangen, hvorav to er mine og de andre tilhører venninnene mine.

Les også: Årets unge bonde-Mats: Hopp i det! Det er mitt beste råd

Får god hjelp

-    Hva synes du var det vanskeligste med å starte opp? 

-    Det var nok spørsmålet om man kan leve av gården fram i tid, om det er økonomi og framtid i landbruket. Ellers er det vel som de fleste andre – man ikke går så mye i pluss de første årene, sier hun og fortsetter: 

-    Å starte opp på selve gården var ikke vanskelig, da Svein ikke bor langt unna, samt at jeg har foreldre, slekt og gode venner rundt meg når samboeren er borte på jobb.  

Selvforsynt

Hun føler seg veldig heldig som har en jobb hun er så glad i. 

-    Motivasjonen min er å kunne gå til mitt eget fjøs, ha en jobb å gå til, en jobb jeg er glad i. Gleden jeg har av å holde på med dyr er stor. Jeg er privilegert som kan få holde på med dyr, å ha naturen rundt og leve av det. Det er det ikke alle som kan, selv om de gjerne vil.

-    Hva er det beste med å være bonde? 

-    Å være selvforsynt, samtidig som jeg gir mat og drikke til Norges befolkning. På gården har vi egg, melk, fisk og kjøtt fra både sau, storfe og vilt tilgjengelig hele tiden.

- Håper det vil lønne seg

- Hva ville du sagt til ungdommer som går og drømmer om å kjøpe gårdsbruk/ta over gård? 

- Jeg vil så gjerne si at de skal satse, for vi trenger flere bønder og mer norsk mat, men samtidig er vi inne i en uviss tid når det gjelder norsk landbruk. Jeg håper og tror at det vil snu og at regjering og folk får opp øynene for at vi er avhengige av og trenger det norske landbruket. 

Miriam håper at det i framtiden vil lønne seg å være bonde i hver krik og krok av Norge. 

-  Maten produseres ikke med et knips, om det så er melk, kjøtt, mel, egg, fisk og eller grønnsaker. Jeg håper vi kan øke det norske landbruket og utnytte rubbel og bit av alt som ligger forfalt og øde. Jeg håper også at sentraliseringen stopper opp, for Norge kommer til å gro igjen, og at det vil lønne seg å være bonde i fremtiden.

 

 

   

Norges Bygdeungdomslag: Pb. 9377 Grønland, 0135 Oslo
Telefon: 22 05 48 00 : E-post: post@nbu.no

   agrol  Landkreditt