logo

Du er her:

- Hopp i det! Det er mitt beste råd

Årets unge bonde-Mats drømte om å bli bonde i mange år.

Mats Hegg Jacobsen ble årets unge bonde 2015

For to år siden tok Mats Hegg Jacobsen over besteforeldrenes gårdsbruk, som ligger ti minutter unna Tromsø sentrum. Da hadde det stått tomt siden 1989. Han hadde hatt en drøm om å bli bonde i mange år. 

- Jeg valgte landbruket fordi jeg hadde et sterkt ønske om å lære mer om matproduksjon, og hva det egentlig betyr at vi produserer mat på lokale ressurser.

Fakta: 

Navn: Mats Hegg Jacobsen
Alder: 30 
Kommer fra: Tromsø, men har bodd halve livet i Oslo.
Utdanning og arbeid: Videregående skole, har studert anvendt datateknologi ved Høgskolen i Oslo og Akershus. Har hatt mange jobber før han ble bonde: lærervikar, yrkessjåfør og transportsjef. 
Mats ble kåret til Årets unge bonde 2015

Vanskelig å få tak i kortreist mat

Hegg Jacobsen driver med økologisk landbruk og har avlspurker, villsau, utehøns og kje. Fra gården selger han produktene under navet «Jacobsen på Berg – urban gårdsdrift i Tromsdalen».

- Etter at jeg flyttet hjem til Tromsø opplevde jeg at det var vanskelig å få tak i lokal- og økologisk mat og startet derfor å lage denne maten selv. Jeg hadde et ønske fra jeg var liten gutt om å jobbe på gård og sammen med dyr.

Han har mye å drive med på gården og stadig nye prosjekter på gang.

- Jeg driver med grønnsaksproduksjon i liten skala på sommerhalvåret. Økologisk utegris, høner som legger økologiske egg, villsau og oppforing av kje til kjøtt. 

Adopsjonsbyrå 

I tillegg til grønnsaker og dyrehold har han også startet med kjeadopsjon: 

- I oppforingen av kje inngår også ett prosjekt jeg har kalt «Start til mat», hvor barnefamilier kan adoptere sitt kje, gi det navn og følge det hele sommeren. Familien får kjøttet og skinnet fra sitt kje på høsten. Et innovativt prosjekt for å inkludere flere folk inn på gården og få vite mer om hvordan matproduksjon foregår.

Hegg Jacobsen har vært bonde i cirka to år, og det var mye å sette seg inn i for en som ikke hadde så mye erfaring med yrket fra før. 

- Det jeg syns var vanskeligst med å bli bonde var usikkerheten rundt om man ville klare det eller ikke. Og vrimmelen av informasjon man måtte finne ut av – alt fra tilskuddsordninger, oppretting av produsentnummer til bestilling av fôr. Det tok lang tid å finne frem i jungelen, men med godt hjelp av naboer og landbrukskontoret gikk det greit. 

Bondeyrket gir frihet

Hvordan han kom til å trives i sitt nye yrke var også et usikkerhetsmoment. 

- Jeg ante ikke om dette var en jobb jeg ville trives i, jeg var opptatt av å holde kostnadene nede, og ta smarte valg for å ikke sitte igjen med store lån.

- Hva er motivasjonen din, og hva liker du best ved å være bonde? 

- Å produsere mat på de ressursene man har tilgjengelig på sin gård. Det er utrolig artig å se hva man kan få til med å forvalte ressursene sine. Det aller beste med å være bonde er å få jobbe med dyr og naturen og skape mat sammen med naturen. I tillegg liker jeg friheten i yrket. Jeg jobber mye, men jeg styrer også veldig mye selv.

Les også: Slik kommer du inn i landbruket

- Prøv det!

Han oppfordrer ungdom som ønsker seg en fremtid som bonde å gjøre alvor av drømmene sine.

- Hopp i det! Det er mitt beste råd. Det er vanskelig og tøft, men jeg anbefaler alle å prøve. Vær smart, og finn ut om det du driver med er en næring eller en hobby. Dersom det ikke lønner seg er det en hobby – og hobbyer skal man også ha, men dersom man skal ha det som jobb må det generere inntekt. Jeg ble bonde og har aldri angret eller sett meg tilbake.

Tror på større etterspørsel 

Hegg Jacobsen brenner for at vi skal forstå hvor maten vi spiser kommer fram. Han håper at fremtidens landbruk er synonymt med at vi bruker alle ressursene vi har. 

- Jeg tror på et fremtidens landbruk hvor vi tar vare på og verdsetter all jorda vi har rundt i hele landet. Hvor det er plass og mulighet for alle og drive gårdsbruk. Jeg tror den beste måten Norge kan bidra i en global matkrise er å dyrke og verdsette all jord vi har tilgjengelig i hele landet.

Han har stor tro på at det kommer til å bli mer etterspørsel etter lokal- og økologisk mat framover.  

- Små og mellomstore bruk som utnytter de ressursene som finnes, og dyrker/produserer den maten man har mulighet til.  Jeg tror at folk vil vite hvor maten kommer fra og hvordan den blir produsert. Jeg er overbevist om at lokal- og økologisk mat vil stadig ha en økende etterspørsel, og har derfor valgt å satse på nettopp det.

 

   

Norges Bygdeungdomslag: Pb. 9377 Grønland, 0135 Oslo
Telefon: 22 05 48 00 : E-post: post@nbu.no

   agrol  Landkreditt