logo

Du er her:

Jakten på Årets unge bonde er i gang

Bli med å foreslå kandidater.

Landbruksdebatt med ungdomspolitikerne i Arendal 17. august


Under Ungdommens landbruksdebatt i Arendal 17. august åpnet kåringen av Årets unge bonde 2016. 

I 2015 kom det inn hele 349 nominasjoner til kåringen. Bygdepolitisk nestleder i Norges Bygdeungdomslag, Torstein Klev håper på enda flere i år.

- I fjor satte vi rekord i antall nominerte, i år håper vi å få inn enda flere nominasjoner, slik at vi kan formidle unge bønders historier fra landbruket. For å klare det er vi avhengig av at folk rundt om i landet nominerer personer de mener fortjener å bli Årets unge bonde, sier han.

I fjor var det Mats Hegg Jacobsen fra Tromsø som stakk av med seieren. Hvem det blir i år - det kan du være med på å bestemme. Sammen med McDonald’s og Felleskjøpet Agri jakter Norges Bygdeungdomslag på unge bønder som kan inspirere andre til å velge en karriere i landbruket. Alle kan nominere sin favoritt på Grønn utdanning sin Facebookside fram til 18. september. Årets unge bonde vinner 20.000 kroner til å dra på sin drømmereise, med avløser i inntil en uke, sponset av Norske Landbrukstenester.

Søknadsrekord

I 2016 var det rekordhøye søkertall til landbruksutdannelser, med 2232 søkere. Dette er en økning på 55 prosent siden før kampanjen startet i 2010.

-  De gode søkertallene til grønne utdanninger viser at kampanjen vår virker. Kåringen av Årets unge bonde bidrar til økt oppmerksomhet for de grønne yrkene og gir økt stolthet til bondeyrket, forteller Klev.


Gode forbilder

Kriteriene til Årets unge bonde er relativt enkle. Bonden skal være matprodusent, under 35 år, og et godt forbilde som kan motivere flere til å velge seg en karriere i landbruket. 

- Norge har mange dyktige unge bønder som også er gode forbilde for andre. Årets unge bonde har sunne verdier, engasjement i lokalmiljøet sitt, er en fremsnakker av landbruket og ikke minst har fokus på å hjelpe andre unge bønder i deres jobb i landbruket, sier Anne Jødahl Skuterud, styreleder i Felleskjøpet Agri.

 

Viktig for norsk matproduksjon

Kåringen har til hensikt å bidra til å øke rekrutteringen til norsk landbruk og sette fokus på norsk kvalitetsmat. 

- For å kunne nyte trygge norske råvarer også i fremtiden, er man avhengig av at dagens ungdom velger å satse på en karriere i landbruket. Det er derfor viktig å løfte fram flotte historier og hedre dyktige unge bønder, sier Kathrine Moe, kommunikasjonssjef i McDonald’s i Norge. 
 
Årets jury ledes av landbruks- og matminister Jon Georg Dale, og består av Dag Jørund Lønning (forfatter og rektor ved Høgskulen for landbruk og bygdeutviking),  Anne Jødahl Skuterud (styreleder i Felleskjøpet Agri), Lauren Cody Källén (administrerende direktør i McDonald’s i Norge), og Tora Voll Dombu (leder i Norges Bygdeungdomslag).
 
Slik foreslår du kandidater: 

  • Fra og med 17. august finner du nominasjonsskjema på Grønn utdanning sin Facebookside
  • Du kan foreslå en eller flere venner, eller deg selv, som kandidat.
  • Skriv en kort begrunnelse for hvorfor din kandidat bør vinne og legg gjerne ved et bilde.
  • Fristen for å melde på kandidater er 18. september.
  • Kandidaten må være under 35 år, et godt forbilde og matprodusent.
  • 3. oktober lanseres 20 semifinalister, og det er opp til folket å bestemme hvilke fem kandidater som kommer til finalen.
  • Avstemningen avsluttes 23. oktober.
  • Vinneren kåres på Felleskjøpets ung bonde-konseranse 12. november.


Om Årets unge bonde: 

Årets unge bonde er et samarbeid mellom Norges Bygdeungdomslag, McDonald’s i Norge og Felleskjøpet Agri for å øke rekrutteringen til norsk landbruk og sette fokus på norsk kvalitetsmat. Kåringen er en del av rekrutteringskampanjen Grønn Utdanning som har pågått siden våren 2010. Årets unge bonde skal være et sunt forbilde som kan inspirere flere kloke hoder og driftige hender til å finne veien til norsk landbruk. Mer informasjon finner du på Grønn utdanning sin Facebookside.
 

Kontakt

Telefon: 22 05 48 00

E-post: post@nbu.no

   

Norges Bygdeungdomslag: Pb. 9377 Grønland, 0135 Oslo
Telefon: 22 05 48 00 : E-post: post@nbu.no

   agrol  Landkreditt