logo

Du er her:

Gikk i tog for norsk landbruk

Flere tusen bønder aksjonerte mot tilbudet fra regjeringen i årets jordbruksoppgjør tirsdag 20. mai

Opptog for norsk landbruk

Bønder og støttespillere hadde kommet til Oslo fra hele landet for å ta del i den forhåndsannonserte aksjonen "Opptog for norsk landbruk" tirsdag. Allerede før klokken 10.00 tirsdag morgen begynte bakgården ved Landbrukets hus på Grønland å fylles med både mennesker, traktorer og kamprop:  "Sylvi, Erna Siv, det blir dårlig bygdeliv".

Klokken 12.00 startet aksjonen med appeller ved 1. nestleder i Norges Bondelag Kristian Ianssen, leder i Breim Bondelag Anders Felde, nestleder i Norsk nærings- og nytelsesmiddelarbeidsforbund Kjell Mjaatvedt og fylkesleder i Vest-Agder Bondelag Birte Usland. 

Kæ seie bonden?

Bønder fra Rogaland framførte sin Ylvisparodi "Kæ seie bonden" til de frammøtte før toget ble dannet og satte kurs mot Youngstorget via Akersgata og Karl Johans gate før det var framme på Eidsvolls plass ved Stortinget.

Ungdomsdel

Norges Bygdeungdomslag hadde en egen ungdomsdel i toget sammen med Spire og Natur og Ungdom. Mange bygdeungdommer fra blant annet Trøndelag, Møre, Hedmark, Oppland, Vestfold og Hordaland hadde tatt turen til hovedstaden for å være med på aksjonen. 

Bygdeungdommer i toget

Appeller og musikkinnslag

Etter at toget ankom Eidsvolls plass var det klart for nye appeller ved leder i Norges Bondelag Nils Bjørke, leder i Norsk bonde- og småbrukarlag Merete Furuberg, leder I Naturvernforbundet  Lars Haltbrekken, sekretær i LO Terje Olsson, Terje Johannson fra Joh Johannson-gruppen og fylkesleder i Vestfold Bondelag Hans Edvard Torp. I tillegg til musikkinnslag ved brødrene Odd og Aasmund Nordstoga. 

Hvor mange som stilte i opptoget er vanskelig å si, men Dagbladet meldte at 3000 bønder hadde marsjert over Egertorget på vei til Stortinget.

Bakgården til Landbrukets hus var full av aksjonslystne bønder og bondevenner.

   

Norges Bygdeungdomslag: Pb. 9377 Grønland, 0135 Oslo
Telefon: 22 05 48 00 : E-post: post@nbu.no

   agrol  Landkreditt