logo

Du er her:

Landbruksakademiet vel blåst

For fjerde år på rad ble ungdomspolitikerne invitert til å lære mer om Landbruks-Norge.

15. og 16. mars ble Landbruksakademiet arrangert i regi av Norges Bygdeungdomslag og Norges Bondelag. Dette er et tilbud til inntil tre topptillitsvalgte i hvert ungdomsparti -  og ble for første gang arrangert i 2014 hvor ungdomspolitikerne får mulighet til å bli skolert innen norsk landbruk og landbrukspolitikk.

Tema for årets landbruksakademi var landbrukets rolle i det grønne skiftet og dyrehelse. Representanter fra alle ungdomspartiene deltok bortsett fra Unge Høyre og FpU. 

Meningsutveksling

- Landbruksakademiet er en gylden mulighet for oss som ungdomsorganisasjon til å treffe ungdomspolitikerne og utveksle meninger. Det er en fin arena hvor ungdom med meninger kan treffes. Årets landbruksakademi var kjempeartig og jeg ble kjent med mange bra folk, sier bygdepolitisk nestleder Torstein Klev.

Landbruksakademiet startet med flere foredrag på Landbrukets hus. Leder i Bondelaget Lars Petter Bartnes tok for seg jordbruksmeldinga, viktigheten med markedsordningene og gode velferdsordninger i landbruket. Fagsjef i Zero, Kåre Gunnar Fløystad snakket om landbruket i det grønne skiftet og Bondelagets veterinær Anja Fyksen Lillehaug snakket om verdien av norsk dyrehelse og dyrevelferd. 

Tora Voll Dombu og Syver Zachariassen (Senterungdommen) i fjøset til Marthe Bogstad.

 

Gårdsbesøk

Etter foredragene gikk turen til Randby aktivitetsgård som ligger på Kløfta. Der fikk deltakerne omvisning av Marthe Bogstad som driver gården.

Etterpå gikk ferden til Sulerud gård i Sørum hvor Terje og Gulbrand Romsaas ønsket velkommen. De driver med poteter og fortalte om gården og produksjonen. 

Siste post på torsdagens program var middag og sosialt opplegg på Smestad gård. Ungdomspolitikerne ble utfordret til å få med seg fjøsstellet neste morgen, så da var det bare å komme seg opp i riktig tid. 

 

Fjøsstell og traktortevling

Dag to av landbruksakademiet ble foruten fjøsstell og frokost fylt med foredrag av tidligere bygdepolitisk nestleder i NBU, Ragnhild Duserud som er kornbonde i Mysen. Hun fortalte om hverdagen sin som ung bonde. Deretter snakket leder i Norges Bygdeungdomslag Tora Voll Dombu om viktigheten av å ha levende bygder i hele landet som en avslutning på dagen ble deltakerne utfordret i traktortevling sammen med Torstein Klev og Ragnhild Duserud.

 

LANDBRUKSAKADEMIET: Syver Zachariassen (Senterungdommen), Tale Ellingvåg (Rød Ungdom), Christian Eikeland (Rød ungdom), Grunde Almeland (Unge venstre) og Eirik Natlandsmyr (Unge Venstre) noterer flittig under foredragene på Landbrukets hus.

   

Norges Bygdeungdomslag: Pb. 9377 Grønland, 0135 Oslo
Telefon: 22 05 48 00 : E-post: post@nbu.no

   agrol  Landkreditt