logo

Du er her:

Bygdeungdommen for Malawi

Malawi er ett av verdens aller fattigste land, der 42 prosent av befolkningen lever på mindre enn en dollar om dagen. ”Bønder støtter bønder” er et samarbeidsprosjekt NBU er med i for å forbedre levevilkårene for bønder, og for familiene deres i Malawi. Pengene går blant annet til innkjøp av såkorn og husdyr til bønder i Malawi. De skal også brukes på å utdanne såkalte modellbønder, som skal lære opp andre bønder i sitt nærområde.

For å samle inn så mye penger som mulig, har vi satt i gang en innsamlingskonkurranse lokallagene seg i mellom. Konkurransen varer mellom 1. oktober og 1. juni. Konkurransen går ut på at det er om å gjøre å samle inn mest mulig penger til Malawi, ved å arrangere arrangementer for formålet, eller på andre kreative måter samle inn penger.

Vinnerlaget vil annonseres på årsmøte i NBU som avholdes i forkant av Landsstevnet i Vestfold sommeren 2019. Premien er ikke spikret ennå, men vi lover at det er en gjev premie som kommer lokallaget til gode. Annonsering av premien kommer i løpet av høsten.

Forslag til aktiviteter som kan avholdes til inntekt for Malawi:

 • auksjon
 • veldedighetsløp
 • bilrebus
 • kakelotteri
 • basar
 • auksjonere bort eller selge tjenester
 • Søke om penger fra kommunen eller lokale bedrifter
 • ”Symbolsk gavekort” som premie på tevlingsarrangement
 • Loddsalg
 • Om dere er så heldige å ha bygdedag i nærheten igjennom året, utnytt den!

Pengene som samles inn til prosjektet overføres fortløpende inn til NBU på kontonr. 8101.06.10605. Husk å merke overføringen med Malawi og ditt lokallag.

Det vil komme oppdateringer på hvordan lokallagene ligger an i gjennom vinteren og våren på NBU sine sosiale medier.

Ved spørsmål om konkurransen eller behov for flere tips?

Kontakt 1. Vara Thea Thujord, tlf.: 91 99 93 92


Noen oppskrifter på arrangement

BILREBUS

Bilrebus er et rebusløp som utføres i bil. Arrangør lager poster rundt om kring på bygda som skal løses. Dette kan være både

 • bemannede poster med leker og ulike praktiske oppgaver
 • ubemannede poster med for eksempel quiz, at det ligger noe der som må hentes eller et sted som må dokumenteres med bilde av laget på det gitte stedet.

Det som alltid må være et kriterie for konkurransen er at det er en idealtid, slik at det absolutt ikke vil lønne seg å kjøre for fort. For alle deltakende lag betales det en deltakerkontingent som går til arrangementets formål.

VELDEDIGHETSLØP

Veldedighetsløp går ut på å komme seg rundt en løype så mange ganger som mulig på et visst tidspunkt for å samle inn mest mulig penger, enten ved å løpe, gå, krabbe, trille trillebår, eller på en annen kreativ måte. Løypa burde ikke være så lang, slik at deltakerne heller kommer seg rundt flere runder.

Her skal det samles inn penger ved at deltakerne får utdelt skjema på forhånd. Dette skal fylles ut med informasjon om personer som vil donere og hvor mye de donerer. Man kan donere på to måter. Det er enten ved å gi en fast sum for deltakeren, eller en sum pr runde deltakeren klarer å løpe. Dette gjør at jo flere runder deltakeren klarer, jo mer penger får den samlet inn. Ved å finne på kreative måter å komme seg rundt løypa på, vil kanskje giveren satse mer penger og dermed en skikkelig gulrot for deltakeren. Påfunn en kan gjøre kan være alt ifra å løpe i ”bad taste” kostyme, bli dyttet mens man bader i badekar på hjul, trille noen i trillebår, gå baklengs, kjøre rulleski, kle seg ut i praktiske eller veldig upraktiske antrekk, gå som blind med ledsager. Ja her er det kun fantasien som setter grenser. Jo mer utfordrende det er å komme seg rundt løypa eller jo morsommere antrekk jo mer penger vil folk kanskje gi?

Eksempel på skjema deltakeren får for å fylle ut givere:

Navn:

Telefon nr.

Penger for deltakelse

Penger pr runde

Greta

44444444

200 kr

0 kr

Frode

55555555

0 kr

20 kr

Altså: her gir Greta en fast sum for at deltakeren deltar. Frode der imot gir 20 kr pr runde, så om deltakeren løper 8 runder skal han gi 160 kr til formålet.

Arrangementet krever litt jobb på forhånd for deltakere som må få folk til å sponse, og for deltaker/arrangør å samle inn penger i ettertid. Pengene må samles inn i ettertid for å få riktig sum for antall runder.

SYMBOLSK GAVEKORT

Lokallaget kjøper gjerne inn mange premier og/eller oppmerksomheter gjennom året, enten til premieutdelinger på tevlingsarrangement, eller som gave til en kursholder etc. For å garantere at slike gaver ikke støver bort, men med 100% sikkerhet kommer noen til gode, kan lokallaget i stedet for gave sette inn penger til NBU for Malawi, og gi et symbolsk gavekort til tevleren.

Symbolsk gavekort vil si at i stedet for premie vil tevlerne på pallen få et kort hvor det for eksempel kan stå ”Du har nå gitt 200 kr til bønder i Malawi verdt en stor sekk med såkorn”.

Andre eksempel:

 • Esel kr 900,-
 • Drivhus kr 500,-
 • Vannpumpe kr 400,-
 • Geiteflokk kr 225,-
 • Sykkel kr 500,-
 • Gris kr 325,-
 • Grunnutdanning av 5 modellbønder kr 4500,-
 • 100 høner fordelt blant bønder kr 3000,-
 • 15 griser fordelt blant bønder kr 5200,-

(priser hentet fra bondelaget.no og utviklingsfondet.no)

For at gavekortene skal gjelde i konkurransen er det viktig at pengene blir overført via NBU og ikke inne på nettsidene prisene på gavekortene er hentet.

 

Du kan lese mer om solidaritetprosjekt "Bønder støtter bønder" her

Kontakt

Telefon: 22 05 48 00

E-post: post@nbu.no

  

Norges Bygdeungdomslag: Pb. 9377 Grønland, 0135 Oslo
Telefon: 22 05 48 00 : E-post: post@nbu.no

   agrol  Landkreditt