logo

Du er her:

– Et verdensmesterskap vi kan være stolte over  

Norges Bygdeungdomslag (NBU) har omfattende erfaring med nasjonale arrangement, men et verdensmesterskap i organisasjonens regi er sjelden kost. Det er nå to måneder siden, og her får du et lite tilbakeblikk på både hvordan det gikk for både arrangører og utøvere.

Tekst Gunn Jorunn Sørum Foto Motorsag-VM2018/NBU. Artikkelen er først publisert i medlemsbladet Bygdeungdommen, utgave 2. 

Verdensmesterskapet samlet utøvere, støtteapparat og fans fra 28 ulike land til fire «actionfylte» konkurransedager på Lillehammer i august. 

Etter mer enn to års planlegging er det med rette at Inger Johanne Helth Sveen, hovedkomitéleder for Motorsag-VM 2018, er stolt over å ha landet et internasjonalt arrangement med et tydelig NBU-stempel. –Vi hadde fantastiske nemnds- og dugnadsfolk, dommere og hjelpemannskap, sier Inger Johanne.  

Et enormt antall dugnadstimer
Tradisjonelt har ansvaret for gjennomføring av verdensmesterskapet blitt satt bort til ansatte. På Lillehammer var det i hele derimot basert på dugnad. – Jeg tror ikke våre internasjonale gjester helt forsto at dette arrangementet var laget på dugnad av en stor vennegjeng, sier Inger Johanne stolt.  Hun tror at NBUs måte å løse oppdraget på har satt varige spor i det internasjonale motorsag-miljøet. – Vi introduserte motorsagverden for historiens første kvinneklasse, sier hovedkomitélederen begeistret. – Og hviterusserne lurte på om vi hadde patentert den tekniske løsningen for felleøvelsen, fordi den var så god.

Stolt over at sporten utvikler seg
Sandra Schwender, nyvalgt president i ialc (det internasjonale motorsagforbundet), er imponert. – Motorsag-VM 2018 ble gjennomført på enestående vis, og jeg er stolt over å se at motorsagsporten fortsetter å utvikle seg, sier Schwender. Presidenten har vært aktiv i det internasjonale motorsagmiljøet gjennom flere år. I sin oppsummering av mesterskapet på Lillehammer trekker hun spesielt fram felle-øvelsen:  
– For første gang ble mastefelling i sand gjennomført under VM. Det var en utførelse som fungerte veldig bra, og som vil stå som et godt eksempel til etterfølgelse for framtidige VM, sier Schwender. – Dette viser at vi med VM i Norge har nådd en ny milepæl i Motorsag-VMs historie, avslutter hun. 

FAKTABOKS: 
•    Motorsag-VM ble arrangert på Lillehammer 2.-5.august 2018
•    130 utøvere fra 28 ulike land deltok
•    Utøverne konkurrerte i felling, sverdsnu med kjedeskifte, under-/overkapp, presisjonskapp, kvisting og stafett
•    NBU arrangerte VM sist i 2000 
 

Slik gikk det for utøverne på hjemmebane

Ole Harald Løvenskiold Kveseth har trent mot VM på hjemmebane i flere år. Etter en nervepirrende finale endte Kirkenær-gutten på en sterk andreplass i Håkons Hall. 

Ole Harald var storfavoritt i forkant av VM. Etter at de innledende øvelsene var gjennomført lå han helt i tet av de 80 utøverne i eliteklassen. I den siste og avgjørende kvistefinalen glapp imidlertid gullet med knappe åtte poeng til tyske Marco Trabert. 
Han legger ikke skjul på at det umiddelbart var skuffende å miste seieren med så liten margin. 
– VM på hjemmebane ble en god blanding av følelser. Men først og fremst var det utrolig morsomt å være en del av et så flott VM, sier han.

I kvinneklassen var det svenske Linn Arvidsson som stakk av med seieren, mens Anne-Helene Sommerstad endte med en solid 6. plass. Hun var den første norske deltakeren i kvinneklassen, som ble introdusert for første gang i år. 

Norske plasseringer
I enkeltgrenen sverdsnu, ble det sølv på Sivert Lindstad og Ole Harald, og bronse på Anne-Helene og Kristoffer Lund. Av norske deltakere endte Kristoffer på en individuell sammenlagt 27. plass og Øystein Koht-Norbye på en 73. plass i eliteklassen. Sivert kom på 24. plass i juniorklassen. 

Flere av utøverne på det norske B-landslaget leverte også strålende resultater på Lillehammer. Pia Schøyen endte til slutt med høyest poengsum av alle damene i VM! Halvor Stavdal fikk nest høyest poengsum i under-/overkapp. B-lagets poeng teller imidlertid ikke i de offisielle resultatlistene.


 

Kontakt

Telefon: 22 05 48 00

E-post: post@nbu.no

  

Norges Bygdeungdomslag: Pb. 9377 Grønland, 0135 Oslo
Telefon: 22 05 48 00 : E-post: post@nbu.no

   agrol  Landkreditt