logo

Du er her:

Fem dager med bygdefestival

Landsstevnet i Norges Bygdeungdomslag er i gang med en vellykket åpning tirsdag 17. juli. Rundt 2000 ungdommer kommer på festivalen for å danse swing, bivåne konserter, delta på tevlinger og bo i campingvogner. Band som The Baseballs og CLMD får mange til å ha hælene i taket. Det spares ikke på det gode humøret!

Tekst og foto Emma Gerritsen

Nærmere 1500 bygdeungdommer fra hele landet sørget for en feststemt første kveld. Leirene er bygget og rigget i stand i ren dugnadsånd og med en god dose kreativitet og organisering. Hvert fylke har sin egen leir med imponerende konstruksjoner av innganger. Alkohol-, drikke-, og matservering er det for det meste foreldre og andre som sørger for. Det ryker av burgergrillen og pommes frites freser i frityrfettet. Du kan også få tak i den berømte "pølse i vaffel" i ekte Østfoldsstil. 

Når klokken nærmer seg ni på kvelden er natten ennå ung. Landsstevnetarrangørene og frivillige inntar scenen og fremfører stevnedansen, koreografert til årets låt, hælle hællemåne. To konserter følger og Staysman & Lazz og Torgeir & Kjendisene får publikumet til å klappe og danse. Sistnevnte står for stevnelåta. 

 

Stevnedeltakere på vei til åpningen av #NBULS18, tirsdag kveld. 
 


God stemning på leiren

 

Dagen derpå
Dagen etter er det full fres igjen, med gårdsbesøk og besøk på Nortura Hærland for flere. Andre konkurrerer, populært kalt tevler. Det konkurreres om tre norgesmesterskap: Eksteriørbedømming av hest, moped og spekematanretning. I Kalneshallen har spekematanrettere tatt på seg uniform, som består av et forkle og caps fra Nortura. Råvarene står klart på bordet, og deltakerne begynner med planleggingen og gjennomføringen. En drøy time senere er hele 23 spekefat nydelig dekorert. Duften av salt kjøtt og frukt får magen til å romle. Spekematanretning har lang tradisjon i organisasjonen og samfunnet forøvrig. For utenforstående er dette kanskje uvant, men bygdeungdommer er godt kjent med grenen og er kreative i sine anretninger. Utskårede ananasfugler og skilpadder av epler er blant kreasjonene du kan finne på fatene. - For å få best mulig resultat er det viktig med kreativitet, minst mulig svinn, gode fargekombinasjoner og ikke minst et godt samarbeid, sier Ingrid Tofteberg, en av deltakerne.


 

Parallelt holdes det Gjensidige-cup der deltakerne skal gjennom mange ulike øvelser. Et steinkast unna står hester på utstilling. De skal vurderes av eksteriørdommere, som konkurrerer om norgesmestertittelen i dette. Eksteriørbedømming går ut på at du skal kartlegge signalementet av dyret; rase, alder, farge med mer. I tillegg skal du beskrive kroppsbygningen, som benkvalitet, bevegelser og hvordan hesten er muskelsatt. I forkant har en profesjonell dommer gitt sin vurdering. Også dette er en tradisjonsrik tevling som har røtter langt tilbake i tid. 

 

Nordlandshesten er blant de som blir vurdert. 

 

På campen er det musikk i bakgrunnen. Folk spiser, tar seg en lur, prater sammen og går rundt. Noen spiller fotball, andre bare henger ut. Det lades opp til kveld nummer to, med premieutdeling av dagens tevlinger, etterfulgt av konsert med Byting. 

Kulturmønstring
Etter middag strømmer ungdommene til storteltet for å se på kulturmønstring. Her kan festivalgjengerne fremføre et selvvalgt kulturelt innslag. Også her kåres det en vinner, og senere får vi vite at Henrik Nordtun Gjertsen stikker av med seieren. Han trollbinder publikum med hardingfela si, og fremfører et musikkstykke med glans. Fremføringene er mangfoldige; dans, musikk og teater. De etterfølges av applaus og heiarop. 
 


Henrik Nordtun Gjertsen på hardingfele
 

Oppland Bygdeungdomslag får publikum til å le
 

Festivalen fortsetter i ekte NBU-ånd
Solen står høyt på himmelen når leiren våkner til liv på torsdag. Det er allerede 30 grader ute, regnet lar vente på seg. 

I idrettshallen rigges det til NM i blomsterdekorering, utenfor er folk alt på vei til volleyballbanen. I fjøset står kyr av rasen NRF klare til å bli vurdert av eksteriørdommere. En gruppe er på vei dit med Felleskjøpet-caps på hodet og penn i hånden. En annen gruppe går motsatt vei, mot parkeringsplassen for å delta på TRT, som står for trygghet, redskap og traktor. 
 


Eksteriørbedømming av storfe
 

Tevlinger er viktige for deltakerne. Dagene er fylt med dem, og det er noe for en hver. Ungdommene tester sine komfortgrenser på Spenna gæærn, viss nærmeste sammenligning kanskje er russerebus. De quiz-glade får bryne seg på diverse spørsmål, og motorsagentusiaster får en mulighet til å ta frem saga på fredag. Også de beste dansetrinnene spares til fredag. Flere fylkeslag øver seg allerede, og har bygget sine egne dansegulv i leiren. 

Sommerens høydepunkt går mot slutten
På kvelden på fredag og lørdag svinger ungdommene seg over dansegulvet, for deretter å danse til musikk til langt ut på natten. Det spares ikke på energien, nå som sommerens høydepunkt for mange går mot slutten. Den siste kvelden er det liv og røre i leiren. Ved daggry ruller de første campingvognene ut av området. Neste år kommer mange tilbake for en ny uke med bygdefestival, da i Vestfold.

 

  

Norges Bygdeungdomslag: Pb. 9377 Grønland, 0135 Oslo
Telefon: 22 05 48 00 : E-post: post@nbu.no

   agrol  Landkreditt