logo

Du er her:

For første gang i Oslo Pride Parade

Lørdag 30. juni ble Oslo Pride Parade arrangert for 36. gang. I år deltok Norges Bygdeungdomslag for første gang. - Det var på tide, sier generalsekretær Marte Gjestvang Olimb.

Tekst og foto Emma Gerritsen

Folk stod tett i tett, ikledd fargerike plagg og glitter. De danset til musikken som strømmet ut av høyttaleranleggene til biler med lasteplan, som kjørte forbi i sneglefart. De var fullastet med danseglade mennesker. På kirketårnet til Grønland kirke veivet regnbueflagg i vinden. 

I underkant av 150 flåter kjørte fra Grønland til Pride park i Spikersuppa. Imellom gikk politikere og folk som representerte sin arbeidsplass, forening og lignende. Norges Bygdeungdomslag stilte med femten engasjerte deltakere, etter hvert kom flere til. 

Arrangørene estimerer at det var i overkant av 40 000 mennesker som gikk i Pride i år, og 200 000 tilskuere som kom for å se på det fargerike toget. Hvert år øker antall deltakere. 

   
Alle politiske partier stilte opp. Her er Miljøpartiet de grønne og Arbeiderpartiet med sine representanter. 

Bygda er for alle

Norges Bygdeungdomslag hadde et verksted i forkant der slagordene ble malt på et hvit lerret og printet på plakater. Bygda er for alle, mangfold skaper bygda, lød slagordene. Det genererte heiarop og applaus fra tilskuerne. 

Da bygdeungdommen svinget seg gjennom Oslo sentrum, var det flere av publikumere som slang seg med og danset energisk til låtene som kom fra lastebilen foran NBU-toget. 

- Jeg syns det var så gøy å gå i Pride Parade, faktisk rørende. Alle virket så glade i hverandre, uansett, sier arrangements- og medlemskonsulent i NBU, Ellen Hoff Jørgensen. Sterkest inntrykk gjorde Amnesty International på henne. De gikk med flagg til landene der en annen legning enn heterofili er straffbart, tilsammen 78 land. 

Ellen syns det var utrolig flott at hun kunne være med og representere organisasjonen. - Å kunne elske hvem man vil, er en viktig sak å kjempe for uansett om man bor på bygda i Norge eller et annet sted i verden, sier hun. La det swinge på denne feststemte regnbuedagen!

Verdensomspennende regnbuedager - nå også på bygda 

Et opprør av homofile, bifile og transkjønnede i New York i 1969 regnes som starten på det som utviklet seg til en verdensomspennende pride-feiring. Opprøret var et svar på et politirazzia av en bar der mange homofile oppholdt seg. 

Hyllesten av lesbiske, transpersoner, homofile og andre LHBTI-personer har vokst siden den gang. I all hovedsak er det i byer at regnbueflagg er et fast innslag i junimåned. Flere bygder og distrikter i Norge følger etter. Prideparaden i Ørsta/Volda telte flere tusen deltakere i år, også i Hadeland og i Brummundal ble det arrangert pride, blant flere. 

- Det er utrolig flott å se at folk i hele landet blir generelt mer åpne for mangfold, sier Marte. - Et viktig skritt i riktig retning. 

Idet paraden passerte brua i Grønland ble NBU-erne oppmerksomme på fem middelaldrende menn og kvinner som holdt opp plakater med dommedagsprofetier ment til de med en annen legning enn heterofil. Man trenger ikke å saumfarte internett særlig lenge heller for å spore opp hatske kommentarer mot LGBTI. 

- Neste år skal vi delta igjen, og da stille med enda flere, sier Marte, - for vi har ennå en vei å gå som samfunn. 


NBU-deltakerne sto og ventet en stund før de kunne begynne å gå, det var over hundre organisasjoner og bedrifter som gikk totalt. Toget varte i godt over tre timer. 

 

 

 

 

 

Kontakt

Telefon: 22 05 48 00

E-post: post@nbu.no

  

Norges Bygdeungdomslag: Pb. 9377 Grønland, 0135 Oslo
Telefon: 22 05 48 00 : E-post: post@nbu.no

   agrol  Landkreditt