Tekst: Emma Gerritsen 
Foto: Atle Abelsen/Olav Høyheim Einan

Olav ble kåret til Årets unge bonde 2018 under Agroteknikkmessen på Lillestrøm lørdag 10. november, og det til stor jubel. 

– Det er det største jeg har opplevd i yrkessammenheng, sier han opprømt. – Det er ikke noe som kan måle seg med det!

29-åringen fra Hafslo i Sogn og Fjordane ble stemt frem blant 311 nominasjoner. Han gikk så videre til semifinalen sammen med 15 konkurrenter, og ble enstemmig valgt av juryen som verdig vinner av fem finalister. Kåringen kom overraskende på ham.
– Jeg trodde ikke jeg hadde en bedre sjanse til å vinne enn de andre finalistene, sier han. 

Godt forbilde for unge bønder 

Landbruks- og matminister Bård André Hoksrud er juryleder for kampanjen og mener tittelen er velfortjent. – Olav driver allsidig og mestrer alt fra dyrehold, beitedrift og mekanikk til tømmerhogst, snekkervirksomhet og kontorarbeid. Han er en svært god ung representant for norsk landbruk, og viser hvor viktig og meningsfylt bondeyrket er, forteller han til Bondebladet. 

Kriteriene for å kunne bli Årets unge bonde er at du må være en matprodusent under 35 år, og et sunt forbilde og inspirasjonskilde for andre som vil jobbe med landbruk. Årets konkurranse la spesielt stor vekt på bærekraft.

Om sensommeren åpner kampanjen for nominasjoner, og alle kan nominere bonden de mener bør vinne. En jury, bestående av sju kvalifiserte kandidater, velger ut semifinalister, som publikum igjen kan stemme frem. Til slutt bestemmer juryen hvem som går helt til topps. Kampanjen har vært arrangert av Felleskjøpet Agri, McDonalds’ Norge og Norges Bygdeungdomslag siden 2010. 

I år var det altså Olav sin tur til å gå på podiet og motta premien: Et gavekort på 10 000 kroner og 20 000 kroner i reisestipend av Felleskjøpet Agri, samt en avløser på gården i inntil en uke fra Norske Landbrukstenester. Vinneren har lenge drømt om å dra til Island og Sveits, og tenker at det er en gylden mulighet nå. 

– Jeg må fortsatt diskutere det med dem hjemme, men jeg har alltid ha villet reise til Island for å se på sauehold der, og til alpelandbruket i Sveits – tenk så moro det hadde vært, sier han forhåpningsfull. 

«Ikke vær redd for å gå din egen vei. Også landbruket må følge med i tiden, og da må du noen ganger gjøre ting på enn litt annen måte. Er du interessert i å drive gård, får du det til. Det er viktig å huske på at du må drive gården på din måte og tilpasse deg plassen du bor». 

Ble bonde over natten

Hjemme i hovedhuset på gårdstunet er samboeren Silje på plass med deres tre barn. Olavs mor og farmor bor også på eiendommen i hvert sitt hus. Det er den yngre generasjonen som driver gården, selv om Silje jobber fulltid et annet sted. 
– For meg har det vært viktig å kunne være heltidsbonde, men jeg hadde ikke klart dette uten familien. Silje tar seg fri når lammingen er i gang, og hjelper til når det trengs, sier han. – Hun er uvurderlig!  

Olav er eldst av to barn, og odelsgutt på gården, som har vært i familien i mange generasjoner. Mens broren har valgt en annen yrkesvei, har Olav alltid visst at han ville ta over gården når den tid kom. Han tok en landbruksutdanning på Sogn Jord- og Hagebrukskule (SJH) i Aurland, med et påfølgende år i landbruksteknikk ved høyskolen i Hedmark. Som 23-åring fikk han jobb på SJH. 

Tiden for å ta over gården kom imidlertid brått. Han var 24 år gammel, og ante fred og ingen fare. En tirsdagsmorgen hadde han blitt farløs over natten. Faren hadde fått hjerteinfarkt. 

– Det var tøft. Jeg savnet å en diskusjonspartner, men i grunn har jeg ikke tenkt så mye på det. Jeg kunne jo ikke det, jeg måtte bare brette opp ermene og stå på, sier Olav. – Vi er heldigvis flere yngre gårdbrukere her. Det er fint å kunne ta en telefon og prate sammen, drøfte problemstillinger og løfte hverandre opp, sier han. 

Her er Olav med sauene sine

Sprer risiko

– Mine forbilder er lokale hverdagshelter, som har vist at det går an å leve av å være fulltidsbonde, selv i dag. De har sett og brukt mulighetene rundt dem, sier Olav. 
I løpet av fem år har han blitt sauebonde på heltid, dyrker bær attåt og er skogarbeider om vinteren. – Tømmeret frakter jeg til dalen med taubaneutstyr. Det vi bruker selv blir skåret på en bygdesag, mens resten blir levert til Vestskog, skogeiersamvirket på Vestlandet. I skogen hos oss kommer ikke hogstmaskiner til, da må man gjøre det på gamlemåten, sier Olav. 

Det hender at han er innom SJH, men det er ikke så mye tid til det lenger. Han har utvidet sauebestanden, og har i dag 170 vinterfôra sau. Han leier også jordene til flere nedlagte bruk i nabolaget.  

– Å basere seg kun på én drift er et sjansespill, det er viktig å spre risikoen. 
Bærekraft i praksis
Årets kampanje har hatt særlig fokus på bærekraft, et begrep Olav er opptatt av å praktisere. 

– Jeg prøver å benytte meg av ressursene som er tilgjengelige for meg, som beitedrift i utmark, sier han. – Jeg er også opptatt av å ikke ta mer fra naturressursene enn jeg kan gi tilbake, og har fokus på å ikke kjøre tunge maskiner som pakker jorda. Det er viktig å spille på lag med naturen og se gården som en helhet, understreker han. 

Olav driver konvensjonelt i dag, men har tatt med seg mye av den økologiske tankegangen han ble introdusert for på SJH, som er Norges eneste økologiske landbruksskole. 

– Gjennom landbruksutdanningene har jeg fått en faglig ballast som kommer til nytte i den daglige driften. En ting er å vite hva som er gjort før, slik jeg er blitt lært i barndommen. En annen ting er å kunne vurdere ting – altså vite hvorfor du tar en gitt avgjørelse. For å kunne ta en beslutning basert på et faglig grunnlag er utdanning veldig viktig, sier han. 

Best å være bonde

Olav snur seg rundt og beskriver det han ser så godt han kan. For vårt indre øye ser vi bratte fjellsider som kommer opp av fjorden. Jordlapper ligger spredt på hellingene med granskoger som avveksling. Det grønne gresset falmer, nå som november har meldt sitt inntog. Snøkledde fjelltopper strekker seg majestetisk mot en grå himmel. 

Hvis han skulle ha valgt yrke på nytt, ville han ha valgt å bli bonde igjen. – Du styrer arbeidshverdagen selv, og er fri. Du jobber tett med naturen og med værmessige forhold, og dagene er aldri like. Nye utfordringer dukker opp hele tiden, og dermed også nye muligheter, sier han. – Å se konkrete resultater av arbeidet ditt, og følge opp alt som vokser og gror, er en enorm mestringsfølelse, spesielt når du har jobbet skikkelig hardt for det. Ja, det er flott å være bonde, slår han fast. 

Om Årets unge bonde

•    Årets unge bonde er en del av Landbruket NXT, som består av høstkampanjen Årets unge bonde, og vårkampanjen Grønn utdanning. 
•    Det er et samarbeid mellom McDonalds Norge, Felleskjøpet Agri og Norges Bygdeungdomslag siden 2010. 
•    Målet er å rekruttere flere unge til landbruket. 
•    I år bestod juryen av Bård André Hoksrud, landbruks- og matminister, Lars Petter Bartnes, leder i Norges Bondelag, Tora Voll Dombu, styreleder i Norges Bygdeungdomslag, Hilde Øverby, leder for kvalitet og bærekraft i McDonalds Norge, Anne Kjersti Bakken, seniorforsker ved NIBIO, Anne Jødahl Skuterud, styreleder i Felleskjøpet Agri, og Cecilie Nilsen, bonde og vinner av Årets unge bonde 2017.

Landbruketnxt.no

Tidligere vinnere av Årets unge bonde:

•    2017: Cecilie Nilsen, Vest-Agder
•    2016: Ingve B. Berntsen, Rogaland
•    2015: Mats Hegg Jacobsen, Troms
•    2014: Tor Jacob Solberg, Østfold
•    2013: Terje Uv, Sør-Trøndelag
•    2012: Per Magnus Værdal, Nord-Trøndelag
•    2011: Elisabeth Holand, Nordland
•    2010: Roar Lima Grødeland, Rogaland