TEKST: Thea Thujord, 1. vara i sentralstyret i Norges Bygdeungdomslag
FOTO: Emma Gerritsen

Ungdom må bli hørt

Nesten hele livet mitt har jeg vært politisk aktiv. Ikke partipolitisk, men på arenaer der jeg er med på å påvirke. For en del år tilbake var jeg blant annet aktiv i Ungdomsrådet og Ungdommens fylkesting. En av hjertesakene mine var at ungdom skulle bli hørt, samt å få en større andel av ungdommer til å stemme. Derfor er det veldig hyggelig å få lov til å fortelle deg hvorfor akkurat du bør bruke stemmeretten til høsten. 

Vi bor i et av verdens beste land og har et velfungerende demokrati. I samfunnsfagtimene lærte vi at de som sitter på Stortinget er folkevalgte. Siden vi ikke kan være på Stortinget alle sammen, bestemmer vi hvem som skal styre landet for oss gjennom å avgi vår stemme Det er ikke bare Stortinget og regjeringen som bestemmer, fylkestingene og kommunestyrene har sine ansvarsområder. Derfor er det like viktig at vi stemmer ved lokalvalg nå i september. 

Alle bryr seg

Det er mange som sier at de ikke bryr seg om politikk. Hvis du er en av dem som sier det, vil jeg bare si at jeg ikke tror deg. Politikk er alt som skjer rundt oss. Om du ikke bryr deg om politisk kvarter på radio eller Debatten på NRK, så tipper jeg at du har noen meninger om lønnen din, fraværsgrensen på skolen, om nærbutikken skal legges ned eller når på døgnet du får kjøpt alkohol. Har jeg rett? Alle har noen politiske, verdibaserte meninger - du også. Mange har noe å klage på i samfunnet, noe de mener skal være annerledes. Klager du? Da må du i hvert fall stemme. 

Vi må fortsette å kjempe

Vi er heldige som får lov til å være med å bestemme hvilken retning vi vil gå. Situasjonen er en ganske annen i mange land, og vi ser dessverre at også flere demokratiske land får autoritære tendenser. Derfor kan vi ikke hvile på laurbærene, vi må fortsette å engasjere oss og i det minste stemme ved valg. 

I kommuner og fylker er det som regel flere partier enn dem som er representert på Stortinget. Orienter deg i partijungelen, les partiprogrammene og ta valgtester på nett for å finne ut hvilket parti du er mest enig i. Ofte er det lettere å sette seg inn i betydningen av hva et lokalt parti vil gjennomføre, enn partiene på Stortinget. Det kan være lettere å bry seg om saker som den planlagte utbyggingen av veien over åkeren til naboen, enn at et parti skal bruke mer eller mindre penger på samferdsel. I lokalpolitikken konkretiserer de store linjene seg ganske raskt, og du ser resultatet av din stemme fort. 

Din stemme, din fremtid

Det er bare de over 85 år som er dårligere enn ungdom under 30 til å bruke stemmeretten. Jeg utfordrer deg som førstegangsstemmer til å være med å påvirke så denne statistikken forandres. Det er tross alt vår fremtid vi stemmer over. Hver eneste stemme teller. Det er kanskje klisjé å si det, men det er faktisk sant. Selv opplevde jeg dette under valgnatten ved Stortingsvalget i 2017. 

Jeg hadde vært aktiv i Hordaland under valgkampen og fulgte nøye med på selve dagen. Spenningen varte helt til midnatt. Venstre og Senterpartiet i Hordaland konkurrerte om to seter i Stortinget. Selv om begge partiene ofte plasseres i sentrum av den politiske skalaen, er de veldig forskjellige. Derfor var det ekstra setet avgjørende. Opptellingen nærmet seg slutten og Venstre så ut til å ha kapret plassen. 

Dagen etter våknet jeg til nyheten om at Senterpartiet hadde fått setet likevel. På grunn av veiarbeid i en gate i Bergen hadde noen få stemmer blitt forsinket. Når de siste stemmene var telt opp, fikk Senterpartiet det lille flertallet som snudde om på det hele. De få stemmene fra en bydel førte altså til at Venstrepolitikeren måtte avbryte planen om å dra til Oslo, mens Sp-politikeren måtte snu i fjøsdøra på Voss og komme seg til hovedstaden. Dette er et eksempel på at din stemme faktisk gir uttelling. 

Det er kun én ting som gjenstår å si – Godt valg!