Tekst Gunn Jorunn Sørum. Foto: Motorsag-VM2018/NBU. Artikkelen er først publisert i Bygdeungdommen 02//2018

Verdensmesterskapet samlet utøvere, støtteapparat og fans fra 28 ulike land til fire «actionfylte» konkurransedager på Lillehammer i august. 

Etter mer enn to års planlegging er det med rette at Inger Johanne Helth Sveen, hovedkomitéleder for Motorsag-VM 2018, er stolt over å ha landet et internasjonalt arrangement med et tydelig NBU-stempel. –Vi hadde fantastiske nemnds- og dugnadsfolk, dommere og hjelpemannskap, sier Inger Johanne.  

Et enormt antall dugnadstimer

Tradisjonelt har ansvaret for gjennomføring av verdensmesterskapet blitt satt bort til ansatte. På Lillehammer var det i hele derimot basert på dugnad. – Jeg tror ikke våre internasjonale gjester helt forsto at dette arrangementet var laget på dugnad av en stor vennegjeng, sier Inger Johanne stolt.  Hun tror at NBUs måte å løse oppdraget på har satt varige spor i det internasjonale motorsag-miljøet. – Vi introduserte motorsagverden for historiens første kvinneklasse, sier hovedkomitélederen begeistret. – Og hviterusserne lurte på om vi hadde patentert den tekniske løsningen for felleøvelsen, fordi den var så god.

Stolt over at sporten utvikler seg

Sandra Schwender, nyvalgt president i ialc (det internasjonale motorsagforbundet), er imponert. – Motorsag-VM 2018 ble gjennomført på enestående vis, og jeg er stolt over å se at motorsagsporten fortsetter å utvikle seg, sier Schwender. Presidenten har vært aktiv i det internasjonale motorsagmiljøet gjennom flere år. I sin oppsummering av mesterskapet på Lillehammer trekker hun spesielt fram felle-øvelsen:  
– For første gang ble mastefelling i sand gjennomført under VM. Det var en utførelse som fungerte veldig bra, og som vil stå som et godt eksempel til etterfølgelse for framtidige VM, sier Schwender. – Dette viser at vi med VM i Norge har nådd en ny milepæl i Motorsag-VMs historie, avslutter hun. 

 

Om VM

  • Motorsag-VM ble arrangert på Lillehammer 2.-5.august 2018
  • 130 utøvere fra 28 ulike land deltok
  • Utøverne konkurrerte i felling, sverdsnu med kjedeskifte, under-/overkapp, presisjonskapp, kvisting og stafett
  • NBU arrangerte VM sist i 2000 

 

Slik gikk det på hjemmebane

Ole Harald Løvenskiold Kveseth har trent mot VM på hjemmebane i flere år. Etter en nervepirrende finale endte Kirkenær-gutten på en sterk andreplass i Håkons Hall. 

Norske deltakere. Foto: MotorsagVM/Norges Bygdeungdomslag

Ole Harald var storfavoritt i forkant av VM. Etter at de innledende øvelsene var gjennomført lå han helt i tet av de 80 utøverne i eliteklassen. I den siste og avgjørende kvistefinalen glapp imidlertid gullet med knappe åtte poeng til tyske Marco Trabert. 
Han legger ikke skjul på at det umiddelbart var skuffende å miste seieren med så liten margin. 
– VM på hjemmebane ble en god blanding av følelser. Men først og fremst var det utrolig morsomt å være en del av et så flott VM, sier han.

I kvinneklassen var det svenske Linn Arvidsson som stakk av med seieren, mens Anne-Helene Sommerstad endte med en solid 6. plass. Hun var den første norske deltakeren i kvinneklassen, som ble introdusert for første gang i år. 

Norske plasseringer

I enkeltgrenen sverdsnu, ble det sølv på Sivert Lindstad og Ole Harald, og bronse på Anne-Helene og Kristoffer Lund. Av norske deltakere endte Kristoffer på en individuell sammenlagt 27. plass og Øystein Koht-Norbye på en 73. plass i eliteklassen. Sivert kom på 24. plass i juniorklassen. 

Flere av utøverne på det norske B-landslaget leverte også strålende resultater på Lillehammer. Pia Schøyen endte til slutt med høyest poengsum av alle damene i VM! Halvor Stavdal fikk nest høyest poengsum i under-/overkapp. B-lagets poeng teller imidlertid ikke i de offisielle resultatlistene