Innsamlingsaksjonen er en årlig begivenhet og arrangeres som en konkurranse mellom lokallagene i Norges Bygdeungdomslag. Det laget som samler inn mest blir premiert på Årsmøtet i juli.

I løpet av forrige helg fikk vi inn 16 720 kr. Vardal Snertingdal bidro med hele 15 000, et overskudd etter et arrangement de hadde. De ble premiert for dette under Vårkurs til stor applaus fra fylkesstyrene, som var samlet for å lære om sine verv. 

På andre plass er Eidsvoll Bygdeungdomslag, og på tredje plass finner vi Lier Bygdeungdomslag. Konkurransen er fortsatt åpen og topp tre ligger i tet.  

Litt gimmick i alvoret

Prosjektet er i samarbeid med Utviklingsfondet og går under navnet "bønder støtter bønder". I år er målet å samle inn så mye som mulig før 1. juli.

-  Vi vil bidra ekstra nå som det røyner på, sier første vara i sentralstyret, Thea Thujord, som følger opp prosjektet.

- Får vi inn 80 000 kr. skal to sentralstyremedlemmer, Edvard og Jon Erik, tatovere sprellemannen - som en gimmick i alvoret. Til nå har vi samlet 73 000 kroner. Jeg har høye forventninger til at vi klarer å samle inn godt over 80 000 nå som vi  har kommet så langt og konkurransen ennå varer en god stund til, sier Thea bestemt. Hun foreslår å bruke sommerstevner i fylkene som arena for innsamling. 

Forferdelig nytt

- Naturkatastrofen er helt forferdelige nyheter. Det er ikke lengre siden enn 2015 at landet sist ble rammet av storflom. Nå jobber vi for å få full oversikt over situasjonen, forteller Jan Thomas Odegard, leder for Utviklingsfondet.

Flere tusen hektar matjord er skylt bort og det er dramatisk i et land som lider av underernæring og der 40 prosent av befolkningen lever under fattigdomsgrensen. Klimaendringer og global oppvarming fører til mer ustabilt vær enn tidligere. Klimasmart landbruk og tilpasninger er essensielt.

- I første omgang må vi hjelpe til i den akutte situasjonen som er nå, i andre omgang ligger fokus på å gjøre det mulig for bønder å utdanne seg og finne frem til klimasmarte løsninger i landbruket, sier Thea. 

Vil du bidra? 

Du kan overføre ditt bidrag til kontonummer 8101.06.10605

Les mer

Les mer om Malawi her

Følg med hva som skjer i landet på Facebooksiden til Department of disaster management affairs i Malawi.