Høstarrangementet er en bygdefestival med tevlinger og konserter for medlemmene av Norges Bygdeungdomslag. Ungdomsorganisasjonen samler nærmere 7 000 ungdommer, i all hovedsak fra Distrikts-Norge, og har vært en sentral møteplass siden 1946. Hvert år arrangeres to store festivaler; Landsstevne og Høstarrangementet. Likesinnede drar hit for å møte venner, tevle og danse. Deltakerne er ikke fremmed for en ekte bygdefest i godt lag, ei heller for utallige lavterskel og prestisjetunge tevlinger. 

– Vi har mange dyktige kandidater som skal knive om NBU- og norgesmestertitlene i år, sier Louise Wethal, informasjonsansvarlig for Høstarrangementet. På tevlingsarenaene kan folk kan utfolde seg, om det så er å kjøre traktor, pynte kaker eller melke kyr.

Under Høstarrangementet holdes det hele seks Norgesmesterskap; maskinmelking, motorsag, 5-om-dagen, bløtkakepynting og eksteriørbedømming av sau. I tillegg til en rekke NBU-mesterskap. Disse tevlingene har blitt arrangert i mange tiår, og bidrar til å opprettholde de gode bygdetradisjonene. Maskinmelking foregår delvis på Bygdøy Kongsgård i Oslo, og delvis på Hvam Videregående Skole. Resten av tevlingene finner sted på stevneområdet, ikke langt fra allfarveien i Sørum. 

I tillegg til tevlinger blir det en staselig bankett på lørdag 5. oktober. Her følges alle bordskikker til punkt og prikke, som starter med allsang fra «den lille grønne» - bygdeungdommenes eget sanghefte. Oktoberfest er temaet fredagskveld; da blir det seidler og lederhosen. Dans og musikk er et umistelig element. Ni Liv og Vidar Villa spiller opp til dans fredag, mens Spelloppmaker tar over stafettpinnen lørdag. Lørdag blir det bygdedag hvor samarbeidspartnere og ulike organisasjoner stiller ut sine produkter og står klare for å ta imot spørsmål om det aller meste. Norges Bondelag og Norsk Landbrukssamvirke er blant dem som kommer på bygdedagen fra kl. 12 – 15 på lørdag. Selv skal Norges Bygdeungdomslag ha en klesbyttebod, der de oppfordrer deltakerne til å ta med klær de ikke bruker, slik at disse kan bli skatter for noen andre. Det blir også swingkurs og boblefotball. 

Fullstendig program og mer informasjon finner du her.