Malawi er et av verdens fattigste land. 42 prosent av befolkningen lever under fattigdomsgrensen, altså på mindre enn en dollar om dagen. 

Hvert år bidrar Norges Bygdeungdomslag til å støtte Utviklingsfondets prosjekt i Malawi. Gjennom innsamlingsaksjoner i lokal- og fylkeslagene, samler vi inn penger som går til å utdanne modellbønder, som skal lære opp andre bønder i sitt nærområde til å drive bedre landbruk, og dermed hjelpe flere ut av fattigdom.  

Norges Bygdeungdomslag arrangerer det som en konkurranse mellom lokallagene. Laget som samler inn mest mulig blir premiert av Årsmøtet. Innsamlingsaksjonen avsluttes i juni.

Fra inspirasjon til aksjon

På Høstkurs ble deltakere fra Eidsvoll Bygdeungdomslag inspirert til å gjøre en skikkelig innsats. I september arrangerte de en fest der de opererte med differensierte priser på billetter; vanlig pris og veldedighetspris.

- Lokalene vi leide var billige, vakthold var dugnadsbasert og vi hadde generelt få og små utgifter, sier Birte.

På festen var det også mulig å kjøpe salgsvarer til veldedighetspris, som pølser og pizza. Istedenfor å betale for eksempel 15 kroner pølsen, kunne ungdommene gi 20 kroner.

De omkring 80 festgjengerne betalte mer enn gjerne veldedighetssummen, og arrangementet gikk 14 000 kroner i overskudd. Summen donerte lokallaget til innsamlingsaksjonen.

En bra sak å bidra til

- Det er et godt tiltak og en veldig bra sak å samle inn for. Selv om vi hjelper til i en begrenset periode, har det faktisk en videre effekt og gir selvstendighet og råderett til lokalbefolkningen, sier Birte. 

Det er det første året at Eidsvoll Bygdeungdomslag deltar.

- Vi har ikke hevdet oss så mye tidligere, og tenkte at det var på tide. Det er så klart også konkurranseaspektet som gjør oss motiverte, og der ligger vi godt an, sier Birte.

80 000 og tatovering

Fra og med september 2018 til i dag har Norges Bygdeungdomslag samlet inn 61 156,54 kroner. Hvis beløpet passerer 80 000 har sentralstyrets lagutviklingsleder Jon Erik Hjelleset og kulturleder Edvard Bele Sæterbø lovet å tatovere selveste sprellemannen på kroppen. Kanskje en ekstra motivasjonsfaktor for å samle inn penger frem til 1. juni?

Illustrasjonsfoto

 

Les mer om Malawi-prosjektet her og tips for hvordan du kan samle inn mest mulig!