Tekst og foto: Emma Gerritsen

Det er snart et år siden at Norges Bygdeungdomslag (NBU) sitt landsomfattende Høstarrangement var i gang; en mini-festival i ekte NBU-ånd, som rullerer mellom fylkene hvert år. Om noen uker er det tid for et nytt Høstarrangement, denne gangen i Akershus. Er du spent? Gleder du deg? Eller er du nysgjerrig på hva dette er for noe? Du kan ennå melde deg på! 

Men først, bli med et år tilbake i tid, til Skogn i Trøndelag, der 42 kvinner og menn av totalt over 200 deltakere er samlet i lokalet, alle mellom 16 og 35 år. En spent summing går gjennom forsamlingen – for snart skal de konkurrere om en gjev Norgesmestertittel. 

En av dem reiser seg og tar ordet. Hun presenterer seg selv. – Jeg er en av dommerne i norgesmesterskapet (NM) i «5 om dagen». Hun forteller kort om tevlingen og gir deltakerne instrukser. De er delt i lag, tre og tre. Alle representerer sitt fylke. De skal hente frukt og grønt, som bugner på et langbord i enden av lokalet, sponset av Bama. Meloner, epler, brokkoli og ananas konkurrerer om oppmerksomheten. 14 bokser med TINE-rømme er satt fram– ett til hvert lag. De skal kutte opp og legge råvarene på et fat på den lekreste måten med minst mulig svinn. Klassisk matporno – du vet hva som vekker appetitten. Den samme gamle oppskriften er brukt, igjen og igjen. Helt siden femtitallet faktisk, da denne tevlingen oppstod, etter helsemyndighetenes «fem om dagen»-anbefalinger. 

En god dose latter og intens kutting senere står 14 fat igjen på bordene. Gulrotgress med eplesvaner som drikker fra en dressingbolle. Reddikmus som stikker snuten ut av kiwistjerner. Råvarene har blitt eventyrlige historier og komplekse kunstverk. 
– Vi kom på tredje plass i fjor, men har aldri vunnet NM, sier Maja Aas, som sammen med Anne Margrethe Elton og Ole Kristian Sæther utgjør et seniorlag, hvilket betyr at minst en på laget har fylt 22 år. – Har dere plukket ut vinnerne allerede? Anne Margrethe ler spøkefullt når jeg beundrer deres fat og spør hva man skal gjøre for å lykkes. Jeg rister på hodet, intetanende om at hun har rett. Spøken viser seg å være sann, og noen timer senere står laget på øverste pallplass.

NM i Osteanretning og 5-om-dagen arrangeres på Høstarrangementet. Foto: Emma Gerritsen

Foto: Deltakerne på Høstarrangementet er med på mange ulike tevlingsgrener. Sivert går rett fra motorsagtevling til osteanretning. 

Intenst å være arrangør

– Siden februar 2018 har det omtrent ikke gått en dag uten at jeg har tenkt på Høstarrangementet, skriver Rodgeir Geving i en e-post noen dager etter at de siste gjørmetråkkene er fjernet fra gulvene på Reehaugen samfunnshus i Skogn. Han er leder for hovedkomiteen til Høstarrangementet som gikk av stabelen på Skogn Folkehøyskole i Trøndelag 5. til 7. oktober 2018. På 72 timer ble det gjennomført seks Norgesmesterskap og tre NBU-mesterskap, i tillegg til to fester, en bankett og to bedriftsbesøk. 

– Det er veldig intenst og hektisk å være arrangør. Jeg har hatt lite tid å overvære de gode stundene som skapes når folkene våre møtes, sier han. – Noe jeg imidlertid vil trekke frem som et høydepunkt for meg er at politiet var svært fornøyd med oss. Også banketten gikk smertefritt og køen til baren var overkommelig, sier Rodgeir smilende. Selv om deltakerne kanskje ikke tenker så mye over slike ting, gjør arrangøren det.

Nord for Dovre

Helt smertefritt har arrangeringen ikke vært. – I forkant slet vi med for få påmeldinger og vi måtte jobbe beinhardt for å få flere sponsoravtaler på plass, for å unngå store røde tall, sier han. – Under festivalen ble det en rekke forsinkelser for flere tevlinger. Under NM i «blautkakepynting» gikk vi tomme for fløte og da quizen var i gang hadde vi rotet bort pennene. Alt ordnet seg til slutt, men jeg må innrømme at det har vært en del anspente muskler i løpet av helga, sier Rodgeir. 
Deltakerantallet vippet rett over 200, 100 færre enn det var plass til. Det er også færre deltakere i år sammenlignet med tidligere år. Rodgeir mener det skyldes at Skogn ligger nord for Dovre. - Det er vanskelig å få folk til å komme når arrangementet ikke er på det sentrale Østlandet. I tillegg var vi for dårlige til å promotere det skikkelig. 

Ville du ha arrangert et Høstarrangement igjen? 

– Nei, svarer han kontant. – Og ja, legger han til. – Det er gøy å skape noe for bygda og medlemmene. Jeg setter også pris på å vise frem vårt distrikt, og faktisk arrangere hele seks NM. Media legger også merke til det, og jeg ble oppringt av en journalist med forespørsel om å være med på en radiosending. Det er skikkelig kult! – Å se at folk koser seg gløgg, er det beste med å være arrangør, da har du gjort noe riktig, sier han. 

– Når søndagen kommer og de siste deltakerne drar, er det imidlertid ikke like gøy å rydde opp etter en skikkelig fest. Men det er flott med den jevnt over solide dugnadsånden. Folk fra lokallagene til Norges Bondelag og - Bygdekvinnelag stilte opp, og selvfølgelig mange av våre egne medlemmer. Det er jeg veldig takknemlig for, sier han. 

Hovedkomiteleder Rodgeir. Foto: Emma Gerritsen

Foto: Rodgeir var leder for Høstarrangementet 2018 i Skogn, Trøndelag. Det syns han både var artig og slitsomt.

– Høsten er en fin tid å være sammen på, det er mange folk samlet på et lite sted, og deltakerne her er den harde kjernen i organisasjonen. 

Treffer kjernen i medlemsmassen

På Høstarrangementet er det fokus på tevlinger, godt over halvparten er med på en eller flere konkurranser. – De mest ihuga medlemmene kommer hit, sier Rodgeir. I følge han er Høstarrangementet også viktig for å ta vare på det gode vennskapet som eksisterer i Bygdeungdomslaget, på tvers av fylkesgrenser. – Høsten er en fin tid å være sammen på, det er mange folk samlet på et lite sted, og deltakerne her er den harde kjernen i organisasjonen. 

Julie Gunnerød, leder i Sør-Trøndelag Bygdeungdomslag, er enig. – Jeg har vært medlem i fem år nå, og ble vervet av nåværende styreleder Tora Voll Dombu. Mitt første møte med NBU var faktisk Høstarrangementet, siden har jeg vært aktiv. Hun skal gi seg som fylkesleder nå, for en master i nordisk språk og litteratur krever all hennes oppmerksomhet fremover. - Men jeg skal så klart fortsette å engasjere meg og delta på arrangementer og aktiviteter. Bygdeungdomslaget er en utrolig fin arena. Spesielt på Høstarrangementet treffer du nesten bare likesinnede, dem som vil leve på bygda og beholde bygdekulturen, sier Julie. Hun er utelukkende positiv til arrangementet. 

Her tevles det i Handyman. Foto Emma Gerritsen

Foto: Her tevles det i Handyman - en konkurranse som går ut på å bevise sine handy-skills og samarbeidsevner. 

Ekte bygdefest

Det er ikke bare Julie som har hælene i taket når det går mot kvelden. De fleste har nå forsynt seg av fredags-tacoen, og trønderbandet Harlekin setter i gang en heidundrende fest. De spiller svingende låter, og dansetrinnene lar ikke vente på seg. 

– Dere har et renommé om å være en danseglad gjeng, det stemte godt, sier Vegard Fossen, vokalisten og gitaristen. – Det er utrolig gøy å spille når dansegulvet er fullt, og ekstra kult når dere synger med på våre egne låter. Vi ble tatt godt vare på av arrangørene. Vi vil gjerne spille på et NBU-arrangement igjen hvis anledningen byr seg, avslutter han. 

Jeg sitter ved langbordet med et plastkrus med øl i hånden og observerer. Folk ler, deler ut klemmer og hjertelige ord, andre får ikke nok av å danse. – Det er det morsomste jeg vet! Utbryter Marte Gjestvang Olimb, generalsekretær, ivrig swingdanser, motorsagentusiast og en hardbarket bygdeungdom. 

Flere går frem og tilbake mellom baren. Arbeidsbukser og fleecejakker er utbredte klesplagg. Ingen slips i dag, de spares til banketten på lørdag. 

Det tar ikke lang tid før jeg befinner meg i mimringens glemte kroker: En minibuss fylt med ungdommer på vei til en fest i en grend et stykke unna. Snø omringer oss, alkoholen får kroppen til å glemme kulden, glemme mye. Snart skal vi inn i varmen, til et lokale med furupanel. Snart skal vi kjøpe Tuborg i en improvisatorisk bar. Snart skal vi danse på gulvet, på biltak. Kanskje å kline med mr. eller mrs. Random og flire av det resten av uken, på bussen, på skolen. Kjenne kinnene brenne, kjenne på den berusende følelsen av å være ung, av å ha hele verden foran deg, av å teste grenser, av å være stormende forelsket og i dyp sorg. Store følelser, noen ganger for store til å passe inn i den lille kroppen, som stadig skifter form. Ungdomstiden. Jeg blir tatt med tilbake til min egen ungdomstid. En kollega har tydeligvis tenkt på det samme. – Jeg får følelsen av å være tilbake på de festene vi hadde da jeg var yngre, sier hun. Jeg nikker og ler. 
– Jeg tenkte akkurat på det samme, sier jeg. 

Harlekin. Foto: Emma Gerritsen

Foto: Harlekin spilte for danseglade ungdommer.

Flis og fresing

Lørdagsmorgen rister tevlerne av seg nattens strabaser. I dag skal det konkurreres for fullt. Jeg går mot parkeringsplassen på andre siden av veien. Her holdes det NM i motorsag. En av deltakerne, Torgeir Jorde, er på plass i full STIHL-påkledning. Han er fra Hallingdal Bygdeungdomslag og jobber til daglig med innendørsmekanisering i Felleskjøpet Agri. – Det omfatter melkeroboter og innredning av fjøs, blant annet. Torgeir er 25 år og har odel på en gård som han etter hvert skal ta over. Men først skal han tevle i motorsag. 

– Jeg har vært med hvert år siden 2011, det er utrolig gøy å drive med motorsag. 
Han har ingen planer om å vinne, og har heller aldri gjort det. – Det er bare artig å være med og et godt miljø, sier han, der han står i yrende regn. Tunge, mørke skyer henger over oss og truer med å tømme seg helt. Det gjorde de i natt også, da i selskap av en ekte høststorm, som røvet trærne for sine fargerike blader. Kvister og bladhauger ligger strødd på bakken, som hundrevis av brukne vitner. 

Et titalls folk har stimlet sammen, flere ikledd signaloransje tømmerhoggerklær som står i skarp kontrast til den mørke himmelen. Tømmerstokker ligger klare, lag med flis er målt opp på millimeteren og dommerne er på plass. Straks freser det i motorsager og flis spruter til alle kanter. Vi er i gang. Her i Skogn med sine drøye 1800 innbyggere, blir tretten unge voksne norgesmestere i år. Torgeir er ikke en av dem, Anne-Helene Sommerstad Bruserud, Sivert Lindstad og Pål Agnar Tveitan stikker av med en seier i motorsag i hver sin klasse. – Seier smaker godt, konstaterer Anne-Helene. 

Seier smaker godt, både for vinnere av NM og NBU-mesterskap og for arrangørene som har skapt et unikt arrangement som mange elsker å delta på.   

Motorsag. Foto Emma Gerritsen

Foto: Motorsagtevlingen er et av mange høydepunkt for deltakerne. 

NBUs Høstarrangement

•    Landsstevnet og Høstarrangementet er to sentrale arrangement i NBU og kun for medlemmer. Er du ikke medlem, må du melde deg inn før arrangementet.  
•    Høstarrangementet er som et mini-Landsstevne, men med hovedfokus på tevling. Landsstevnet er en bygdefestival der ungdommer fra hele landet bor i campingvogn en uke, tevler og fester. 
•    Norgesmesterskapene under Høstarrangementet er i grenene «maskinmjølking», «motorsag», «5 om dagen», «bløtkakepynting», «eksteriørbedømming av sau» og «osteanretning». 
•    NBU-mesterskapene som arrangeres er lagtevlingene «bygdequiz», «handyman» og «friluftsmatch». 
•    Bankett, dans og konserter er også en vesentlig del av Høstarrangementet. I år holdt Kaktus, Fæseran og Harlekin konsert.
•    Arrangementet rullerer mellom fylkene. Fylkeslagene søker om å få være vertskap og to år før arrangementet kunngjør sentralstyret hvem som får det ærefulle oppdraget. 
•    En hovedkomité blir satt sammen for å forberede arrangementet.