Julekaker er et av våre julegavetips. Deilig å få, hyggelig og personlig å gi bort. Illustrasjonsfoto: Aaron Burden, Unsplash.com

Tekst: Emma Gerritsen
Illustrasjonsfoto: Unsplash.com

Mange av oss vet ikke hvorfor vi gir gaver, men kun at vi gir dem. Det er slik vi har vokst opp, det er slik tradisjonen har blitt. For selv om tradisjoner fremstår som nokså statiske, kan vi vel kanskje påstå at de snarere er formbare og dynamiske. 

Så la oss først se litt på julegavetradisjonen i Norge, som er litt over 100 år gammel. Som så mangt, kommer tradisjonen fra USA på 1800-tallet. Mange nordmenn utvandret dit og sendte julegaver til deres familie som hadde blitt igjen i Norge. I og med at Norge var et fattig land på den tiden, var de få gavene som ble gitt vekk, nyttegaver. 

Flere påpeker at selve julegavetradisjonen stammer fra bursdagen vi feirer den 24. desember. Historien skal ha det til at Jesusbarnet fikk myrra, gull og røkelse av de tre hellige kongene, som kom til stallen i Betlehem for å besøke det nyfødte barnet. 

En bærekraftig gave

I løpet av 2018 år har julegaveshopping for mange blitt et evig mas og hull i lommeboka, selv om mange virkelig gir av hjertenslyst - så stor eller liten gaven nå enn måtte være. De fleste av oss har alt og vel så det, og kloden orker nesten ikke å bære vekten av alle materielle gjenstander vi omgir oss med. 

I tillegg er spesielt unge bekymret for det øknomiske aspektet ved julegavehandelen, i følge en undersøkelse gjort av inkassoselskapet Lindorff i 2017. En av fem unge mellom 18 og 24 år sier at de må låne penger for å få råd til julegaver. 

Hva skal vi gjøre for at jula blir en hyggelig tid for kloden og lommeboka? Her er seks bærekraftige julegavetips - både for den personlige økonomien og jorda. 

1. tips: Gi noe brukt

Se deg rundt i hjemmet ditt. Har du bøker i bokhylla som støver bort, og som andre kan ha leseglede av? Har du et klesplagg du ikke bruker lenger, men syns passer utrolig godt til en venn eller familiemedlem? Å gi noe som du har tillagt en viss affeksjonsverdi, krever ofte mer enn å kjøpe noe nytt.

Det er også mange fine brukte ting og klær til salgs, for eksempel på finn.no og Fretex. Å kjøpe noe brukt, ofte til en billig penge, er en fin måte å gi en gjenstand et nytt liv på! Finn.no har også en hel gi-bort-seksjon som er verdt å sjekke.

2. tips: Inviter på middag 

Juletiden handler først og fremst om å være sammen med de vi er glade i. Hva er da bedre enn å gi en middag hjemme hos deg i gave? 

3. tips: En boks med julekaker

Er du en av mange som baker de syv slag til deg selv og andre. Eller lager du brente mandler eller marsipangriser? Kanskje lefser og annen tradisjonsmat som hører jula til? Nyttegaver er utrolige fine for de som ikke har mye og for de som har alt. For hva gir du en person som materielt sett har alt eller ingenting? Mat må vi ha uansett om vi er rike eller fattige. Og i jula kan vi kose oss litt ekstra med godsaker. 

4. tips: Vår termokopp med livsgaranti

Hvis du vil gi en gave som kan være med på å redusere avfall, har vi også et fint tips. Kjenner du noen som kunne ha hatt bruk for en ordentlig god termokopp? Enten til å ha i traktoren, bilen, på skolen eller på jobb? Vi selger den ikoniske Stanley-koppen med vår logo på. Vår kopp er i svart eller hvit. Den lekker ikke og holder kaffen, gløggen eller isteen varm/kald (alt ettersom) i fem timer. Den er perfekt til en person som har brukt alt for mange papp- eller plastkopper på tur. Vi kan redde kloden litt gjennom små steg, som å erstatte bruk-og-kast-kopper på farta med et kvalitetskrus med livsgaranti. Du finner den i vår nettbutikk til 280 kr. 

5. tips: Billett til NBUs Landsstevnet 2019

Gå sammen med familie og venner, og kjøp et festivalpass til en som ønsker seg til vårt Landsstevnet i uke 29! Billetten for hele uka koster 950 kr. frem til 31. desember. En opplevelse for livet som ikke trenger å tømme lommeboka hvis dere er mange om det. 

6. tips: Symbolsk julegave

Norges Bygdeungdomslag samarbeider med Utviklingsfondet på to prosjekter, Bønder hjelper bønder og Klimasmarte bondemøter. Begge prosjektene er et samarbeid mellom Norge og Malawi. I en årrekke har vi samlet inn penger til det førstnevnte prosjektet. Innsamlingen varer frem til 1. juni 2019. Doner penger til dette formålet som symbolsk julegave, vipps-nummeret er 535701 og heter Bondestøtte. Du kan bestemme beløp selv. 
Du kan også gi vekk en annen symbolsk gave, som for eksempel en geit eller flere. Det er en sann gave for noen som strever for å overleve. Melk, ost og kjøtt en gang i blant holder sulten unna. Geiteflokken vokser raskt, og gir bondefamilien ekstrainntekter. Utviklingsfondet bruker pengene der det er størst behov og gjør mest nytte. Flere symbolske gaver fra Utviklingsfondet finner du her