De første fylkesstyrene ankommer etter lunsjtid på fredag. En spent summing går gjennom vestibylen. Ungdommer mellom 18 og 30 år sjekker inn, pakker ut og går til auditoriet. Flere strømmer til, totalt blir vi 100 unge voksne. Noen har vært med flere ganger før, for andre er det første gangen i et fylkesstyre og første gang på Vårkurs. 

Velkommen

Organisatorisk nestleder Guro Lajord ønsker velkommen. Trine Skei Grande kommer på storskjerm og ønsker ungdommene lykke til. Hun har vært aktiv i Norges Bygdeungdomslag tidligere og var generalsekretær på 90-tallet. Hun har vært med på mange vårkurs, organisert mange også. Budskapet hennes er som følge - følg godt med, for snart er det kanskje dere som går fra å være bygdeungdommer til å bli politikere i viktige posisjoner. Stortingspolitiker og medlem Marit Knudsdatter Strand forteller om viktigheten av frivillige organisasjoner og demokratisk arbeid i praksis. En god time senere går alle med samme verv til sitt kurs, eller særdel. Infoledere går til infokurset, økonomilederne til økonomikurset også videre. Det er her de kommer til å være mesteparten av tiden. Særdelene består av ti timer med kursing i deres spesifikke verv. Erfaringsutveksling, praktiske oppgaver, teoretisk stoff og diskusjoner er sentrale. 

Timene flyr, på kvelden er hodene fylte og magene tomme. Hotellets kokker tilbereder en nydelig middag der en stor del av råvarene er ureiste eller kortreiste. Thorbjørnrud har eget ysteri, malter og brygger eget øl og driver med kjøttproduksjon. De har også en stor grønnsakshage attåt. Etter middagen har sentralstyret organisert en bli-kjent-kveld for de tillitsvalgte. 

Den store dagen

Klokken åtte lørdagsmorgen sipper folk til kaffen sin ved frokostbordet. Det er viktig å våkne, for i dag venter en fullpakket dag med kurs og inspirasjonsforedrag, for så å avslutte med bankett i ekte bygdeungdomsstil på kvelden. Bordene i den æreverdige spisesalen i den gamle direktørboligen er allerede dekket og venter på at hundre sultne ungdommer skal sette seg til bords og synge hylningsmarsjen.

En time senere er vi i gang - budsjetter, møteledelse, debatter, styremøter, sosiale medier, planlegging av tevlingsdager og aktivitet i lokallagene, bare for å nevne noen temaer. 

Teorier konkretiseres. Prosjektet "NBU redder verden litt" får plass, og bygdepolitikerne og infolederne i  fylkesstyrene kommer med forslag om hvordan de kan skape aktivitet i lokallagene. Først ute er den nasjonale strandryddedagen 4. mai, som er en del av Hold Norge Rent sin Strandryddeuke. Ryddepakker bestilles og vi er i gang. 

Inspirerende kortkurs

For å få litt avbrekk har de tillitsvalgte fått mulighet til å velge mellom inspirasjonsforedrag med eksterne foredragsholdere. På lørdag er temaene rus med Jan Erik Bresil fra politiet og mediehåndtering med Guri Wormdahl fra Norges pelsdyralslag. På søndag kommer daglig leder i Hold Norge Rent, Lise Gulbransen på besøk for å snakke om miljøforurensing og mulige løsninger. Også Ingrid Marie Bruun og Ivar Erik Ree fra Mental Helse Ungdom tar turen for å kurse i psykisk helse, spesielt rettet mot unge bønder. Dette i forbindelse med landbrukets samarbeidsprosjekt Unge bønders psykiske helse. Gunn Jorunn Sørum fra Norsk Landsbrukssamvirke forteller om samvirkemodellen og dens betydning. 

Klokken seks lørdag kveld avslutter vi kursdagen og begynner festen. Folk pynter seg i kjoler og dress og snart har alle funnet sin plass ved middagsbordet. En egen toastmaster er utpekt, damenes og herrenes tale blir holdt og sanger sunget - høyt og livlig. Kvelden er ennå ung ved midnatt. Tanker om kurs og avreise får vente til søndag. 

Tidlig ettermiddag på søndagen har alle fått utdelt sitt kursbevis og pakket kofferten - klare til å dra tilbake til sine hjem, motiverte til å ta fatt på oppgavene som venter på dem. 

Takk for et flott vårkurs! Vil du se litt mer av helga? Sjekk vår Instastory!