logo

Du er her:

- En usedvanlig sprek 70-åring

Norges Bygdeungdomslag fyller 70 år 10. august.

Kollasj fra NBUs 70 år

10. august 1946 ble Norges Bygdeungdomslag stiftet i Stavanger og Harald Røed ble valgt som organisasjonens første formann. Røttene til organisasjonen strekker seg lengre tilbake enn til 1946 og flere av lokallagene våre er eldre enn 70 år, men det var altså i oljehovedstaden organisasjonen vår formelt ble stiftet på denne dagen for sju tiår siden. Etterfulgt av det første Landsstevnet som varte til 11. august. 

I forbindelse med jubileet har vi tatt en prat med nyvalgt leder (nummer 34 i rekken) – Tora Voll Dombu (24) om 70-åringen og framtiden.

 

 Fellesskap i generasjoner 

- Hva er det beste med Norges Bygdeungdomslag – og hvorfor er vi en så viktig organisasjon?

- NBU lar ungdom selv ta ansvar for utvikling i bygda si, og vi har i 70 år klart å skape gode sosiale møteplasser i distrikta, som har gjort bygdene til et bedre sted å bo. Det er ingen andre organisasjoner som jobber med akkurat disse sakene, og det er viktig at noen gjør det. NBU har vært et viktig fellesskap for flere generasjoner av bygdeungdommer, og det skal vi fortsatt være. 

Den nyvalgte lederen syns organisasjonen holder seg godt – alderen til tross, og er klar på at engasjementet og tradisjonene i Norges Bygdeungdomslag skal tas med videre. 

- Bygdeungdomslaget er en usedvanlig sprek 70-åring, og er godt rusta for de neste 70 åra. Vi skal ta med oss det sterke engasjementet som skapes når ungdom møtes, vi skal videreføre de stolte tradisjonene vi har i NBU, og vi skal fortsatt kjempe for at folk skal kunne bo, arbeide og trives i Bygde-Norge. 

- Må alltid bli litt flinkere 

Siden tidlig 2000-tall har har organisasjonen hatt medlemsøkning hvert år, men vi skal ikke sitte rolige av den grunn. Voll Dombu er klar på at man alltid har forbedringspotensiale.  

- Vi må alltid bli litt flinkere på alt. Vi har allerede en knallgod organisasjonsskole, og vi har flinke tillitsvalgte på alle nivåer. Vi skal jobbe for å være et naturlig valg for aktivitet og engasjement for alle ungdommer på bygda. 

Les også: Tidligere sentralstyremedlem Erik Skjeseth om NBUs første år 


- Hva tror du er den største forskjellen på organisasjonen i dag sammenlignet med for 70 år siden?

- Selv om mange av utfordringene er de samme tror jeg det er enklere å drifte en stor organisasjon i dag. Alle mulige tekniske hjelpemidler gjør at vi kan kommunisere kjapt og enkelt med medlemmer over hele landet. I tillegg tror jeg vi i dag er en mer mangfoldig organisasjon, både i aktivitet og medlemmer, og at dette hører sammen med at bygda i dag er mer mangfoldig enn det bygda var i 1946. 


- Hva må vi jobbe med for at NBU også er en viktig organisasjon også om 70 år?

- Vi må være aktuelle, tilpasse oss den til en hver tid rådende politiske situasjon, og fortsette med å være en organisasjon hvor ungdom kan lære, utvikle seg, jobbe for levende bygder og ha det fantastisk artig sammen. 

Skaper gode minner Tora Voll Dombu

Norges Bygdeungdomslag har vært med å skape gode minner for ungdom i 70 år. Bare på veterantreffet under Landsstevnet i Surnadal i sommer var det nesten 100 påmeldte i aldersspennet 30-82 år. Vi kaller oss også Norges største ekteskapsbyrå - det er nemlig ikke få medlemmer som har møtt hverandre, giftet seg og fått barn.  Voll Dombu har vært medlem i åtte år og legger ikke skjul på at hun har opplevd mye morsomt. 


-    Alle gangene jeg har vært førstereis på et arrangement har skapt veldig gode minner for meg. Mitt første høstkurs, årsmøte, landsstevne (herunder togaparty) og Høstarrangement ga meg alle bakoversveis av all den glød, kompetanse, engasjement og godvilje som finnes i Norges Bygdeungdomslag. Det er stemninga som finnes på disse arrangementene som fortsatt gjør at det kiler i magen av begeistring når de nærmer seg, avslutter hun.

Les også: Historien til NBU

 

   

Norges Bygdeungdomslag: Pb. 9377 Grønland, 0135 Oslo
Telefon: 22 05 48 00 : E-post: post@nbu.no

   agrol  Landkreditt