Bankett

NBU har gode tradisjoner for gode banketter, og her følger de “reglene” for skikk og bruk som blir brukt under BU-middager, være seg høstkurs, årsmøtemiddager eller annet.

Du finner Skikk og bruk på bankett under "For arrangøren" i nedlastingssenteret.


Festskikk

  • På fester i Norges Bygdeungdomslag skal man kle seg i kjole/skjørt og dress, med mindre annet er opplyst (f.eks temafest)
  • Det er vanlig å danse swing på våre fester. Les mer om swing-kutyme lenger ned
  • På våre fester er det nulltoleranse for bruk av narkotika
  • Fester i Norges Bygdeungdomslag er inkluderende! Ser du noen nye, si hei, og ta en prat med folk som sitter aleine

Swing

Swing-kutyme

Når det skal danses på fest i Bygdeungdomslaget har det en tendens til å bli trangt på dansegulvet. Her kommer noen tips til hvordan en bør oppføre seg når en skal vrikke på dansefoten:

  1. Be om å få en dans. Når dansepartneren svarer ja, som en alltid burde når en blir bedt opp til dans, er det i utgangspunktet kun til én dans. 
  2. Er det trangt på dansegulvet er det viktig å danse «mindre» enn en pleier, slik at en unngår ulykker. Ta kortere skritt, og vær mer forsiktig med store armbevegelser.
  3. Pass godt på dansepartneren din under dansen. Dersom den andre er på vei inn i noen andre, hold igjen litt, slik at han/hun blir oppmerksom på det, og unngår å kollidere.
  4. Dersom en av dere allikevel skulle være så uheldige å skubbe borti, tråkke på eller slå til noen på dansegulvet, stopp opp, SI ALLTID UNNSKYLD, og sørg for at det går bra før dere fortsetter dansen.
  5. Ikke gjør uventede turer som hopp, løft og dips dersom dansepartneren din ikke er forberedt på det, eller det er trangt på gulvet. Det gjør faren for skader stor, både for partner og andre.
  6. Takk for dansen etter hver dans, og dersom du har lyst til å danse mer, så spør om å få en til når dere har danset ferdig, og har takket for dansen. Det er koselig om vedkommende gjerne vil danse resten av kvelden med deg, men husk at dere lærer mye mer av å danse med mange forskjellige.
  7. Når dere er ferdige, si takk for dansen og gi hverandre gjerne noen oppmuntrende ord.

 Skikk og bruk på bankett

  • Man sitter gutt/jente så sant det går. Jenta har sin bordkavaler på venstre side (hjertesiden)
  • Når man går til bord står man og venter ved stolryggene, uten å sette seg, til alle er på plass og vertskapet evt. toastmasteren har sagt vær så god.
  • Bordkavaleren skal trekke ut stolen slik at borddama får satt seg og skal oppvarte borddama under middagen.
  • Pent antrekk. Dongeribukser er bannlyst. Kjole/langt skjørt på jentene og dressbukse og skjorte på gutta er ”minimum”. På årsmøtemiddag i NBU og enkelte andre anledninger er det vanlig med bunad for de som har, eller annet pent tøy.
  • Treretters eller toretters middag, ikke buffet. Buffet skaper mye kaos og passer dårlig når man skal ha talere og lignende.
  • Det er ofte en form for trekking av bordkavaler før middagen, så sant det ikke er bordkort el. Å trekke bordkavalerer er en fin måte å bli kjent med andre på. Måter å gjøre dette på er:
    • La jentene gå og stille seg ved bordet annenhver, mens gutta venter på gangen. Man har på forhånd delt en kortstokk i to og lagt den ene halvdelen av hvert kort ved en kuvert. Så trekker guttene fra bunken med resten av de halve kortene i og går og setter seg ved den plassen der resten av kortet ligger.
    • Jentene tar av seg den ene skoen og legger dem i en haug. Så trekker hver gutt en sko og går til bords med eieren.
  • Enhver fin middag bør ha en toastmaster. Toastmasteren styrer showet og bestemmer når de faste talene skal komme i programmet, dersom det er noen slike.
  • Underholdning under middagen er vanlig. Taler av forskjellig slag (de vanligste er damenes og herrenes tale og takk for maten- tale), men også sang, revyinnslag, historier og lignende.
  • Den som skal takke for maten bør få kjøkkenpersonalet og/eller serveringshjelpen frem på gulvet slik at man kan få klappet for dem.
  • Damenes tale er en tale der man skal rose damene og så videre. Ved talens slutt skal alle herrene reise seg og skåle for damene. Herrenes tale er det samme, men naturligvis omvendt.
  • En middag bør ikke overstige tre timer.
  • Under taler og sang er det folkeskikk å stoppe opp med å spise, men talerne må også sørge for at folk har spist opp maten sin før de begynner å tale. Dette gjelder spesielt varm mat, og enkelte vil ha det til at hvis en taler timer så dårlig at han begynner å tale mens folk fortsatt spiser varm mat har man lov til å spise under talen, men dette bør jo helst ikke skje.
  • Når det serveres kald mat skal man vente til alle ved bordet har forsynt seg/fått mat, mens når det serveres varm mat har man lov til å begynne med en gang.
  • Mat som serveres på fat el. skal serveres på folk sin venstre side. Dette er fordi folk flest er høyrehendte og det er enklere å forsyne seg da. All mat som serveres på tallerken, som altså kun skal settes foran middagsgjesten, skal serveres fra høyre.
  • Ikke gå på do eller ta røykepauser under middagen. Dersom middagen er veldig lang kan man snike seg ut så lenge det ikke er sang eller taler. Husk å sette seg rolig tilbake på plassen sin igjen. Generelt kan man si at det er sett på som dårlig folkeskikk å gå fra bordet før middagen er ferdig.
  • Det er lov å skåle og det er lov å synge.
  • Skal du holde en tale – avklar med toastmaster; skal du fortelle en historie kan du fint ta det uten å klarere med noen.
  • Effektivt og hyggelig serveringspersonale er ønskelig.
  • Det er ikke spesielt sjarmerende med veldig fulle middagsgjester.
  • Sørg for å prate med så mange som mulig ved bordet; vær blid og hyggelig og ha det moro.
  • Polonese etter middagen er alltid artig dersom det lar seg gjennomføre. Her synger man ofte Napoleon med sin hær, men andre sanger duger også!
  • Dans og fest etter middagen er alltid moro!
  • Husk: Helt om natta, helt om dagen!