TEKST OG FOTO Emma Gerritsen

Artikkelen er publisert i Bygdeungdommen 03/2019 og omtaler Høstarrangementet 2019 i Akershus.

Et årlig tevlingsarrangement. Seks norgesmesterskap, tre NBU-mesterskap. Mange på pallen, mange på dansegulvet, mange i baren, mange på gårdsbesøk. Nærmere 400 ungdommer fra hele landet er samlet på Frogner i Akershus for å tevle, feste og være sammen i tre dager. 

Det er lørdag morgen. Utenfor Frognerhallen kommer fire folk løpende ut av hovedinngangen. De smiler og roper «vi må bare skynde oss til neste post!» De er med på tevlingen Friluftsmatch, neste post er å skyte på en leirdue med luftgevær. De treffer blink, så løper de videre. 

Olav Varhaug observerer dem. Han er ikke med på matchen, han går isteden rundt og prater med folk, og tar imot klager dersom noen ikke er fornøyd med tevlingsresultatene. Han er NBU-ansvarlig. – Det er så mange kjekke folk i Bygdeungdomslaget, slår han fast på umiskjennelig Rogalanddialekt. Han ble medlem i 2006. – Organisasjonen er liksom noe fint som man kan bruke fritida si på, sier han. 

GJENNOMFØRT TEMA

Det er lenge siden Olav flyttet fra Rogaland til Oslo. Der bor han sammen med kona Maren Clason, som er leder for Høstarrangementet i år, og deres 1,5 år gamle sønn. – Vi vil flytte til et småbruk i en bygd på Østlandet et sted før sønnen vår starter på skolen, sier Olav, – kanskje et sted i nærheten her. Åkre som bølger mot horisonten, delt opp av E6 og landeveier, boliger og skog. Solen skinner på en blå himmel. Frostrøyk danner seg i luften. – Vi er heldige med været, slår han fast. – Det gjør arrangementet mye hyggeligere. Jeg er veldig imponert over hva de har fått til. Det ser ut til at de har bra kontroll.

Olav Varhaug titter på sauene sammen med sønnen. Sauene skal eksteriørbedømmes og senere på kvelden blir en Norgesmester kåret.

Og kontroll har de; på hvem som har sjekket inn, hvem som deltar på tevlingene, hvem som fortjener pallplass. Ved hovedinngangen har de satt opp et lite hus – det er sekretariatet, infoboden og innsjekken. Her deler de ut stæsj og selger seidler til Oktoberfesten. Her får deltakerne også et oransje bånd med sprellemann med hatt i Bayerstil, deltakerbåndet som beviser at de hører til her denne helgen.  

– Det har vært en lærerik og artig prosess å stable arrangementet på beina, sier hovedkomiteleder Maren. – Nå som det er i gang er det helt fantastisk å se at arrangementet er blitt så bra og folk er glade og fornøyde. Hun forteller senere at banketten med premieutdelingen var hennes ultimate høydepunkt. Mest fornøyd er hun imidlertid med alle folkene som har hjulpet til fra start til slutt. 

– Dugnadsånden i Akershus er fantastisk, konstaterer hun, – dette hadde vi ikke fått til uten hjelp fra sponsorer og alle de frivillige i lokalmiljøet! 

Hovedkomiteen og frivillige har på seg oransje t-skjorter. Bakpå står det «freiwillig», tysk for frivillig. Arrangementsfargen matcher til og med trærne og det gulne gresset som omringer Frognerhallen og parkeringsplassen utenfor. Her runger motorsagene. Folk står flokket rundt konkurranseområdet med hørselvern og vernebukser. Heier frem deres favoritter. Klokken er elleve. Det er tre timer til finalen. 

RÅ MED SAGA

I år står det om kongepokalen, hentet fra Slottet til anledningen. Når kvelden kommer og premieutdelingen er i gang får vi vite at det er Ole Harald Kveseth fra Kirkenær i Hedmark som kan smykke seg med pokalen. I dameklassen er det Pia Schøyen som vinner. Når vi snakker med henne midt på dagen er hun ennå intetanende om det. 

– Jeg deltok på Høstarrangementet for første gang i 2013, sier Pia. Hun er fra Vestby i Akershus og en aktiv motorsagutøver på hobbybasis. På yrkesfronten er hun skogbruksleder. Hun er overlegen med saga. Har lært dette gjennom å gå på naturbrukslinjen på videregående, og senere på Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) i Ås. I fjor vant hun den uoffisielle verdensmestertittelen i motorsag for damer. Hun liker å konkurrere, men det er miljøet som er det beste med sporten. – Det er et utrolig godt motorsagmiljø, så hvis det passer seg slik vil jeg gjerne være med på Høstarrangementene og lignende fremover også, sier Pia. 

Trude Bergseth og Pia Schøyen er begge gode i motorsag og deltar på NM under Høstarrangementet 2019. Foto: Emma Gerritsen

HØYDEPUNKT

Det er ikke bare Pia som trives på Høstarrangementet, det samme gjør Eirunn Søyland. Vi møter henne i gymsalen, som nå har blitt omdannet til tevlingsarena for osteanretning og 5-om-dagen. To tevlinger der de gamle husmorskunnskapene blir brakt fram i lyset. Eirunn var på sitt første Høstarrangement i 2017, men har lenge vært med i lokallaget sitt, Gjesdal Bygdeungdomslag. I år hadde hun kort reisevei, i og med at hun bor og studerer i Ås, kun en times togtur unna. 
– Jeg gleder meg mest til banketten i kveld, sier hun, og forteller at hun er glad i å danse swing. Mulighetene for dansing er mange i løpet av helgen. Alle band som opptrer, har nemlig en ting til felles; de er knakende gode på swingmusikk. 

VIKTIG MED AKTIVITET

Det er blitt ettermiddag når vi møter Anders Sigstad på gårdsplassen bak stevneområdet. Han er organisasjonssjef i Landkreditt, og er i ferd med å pakke sammen for dagen. Han har stått på stand i mange timer. Det har også Norges Bondelag, Gjølstad Gård og Traktorpikene, blant annet. Midt på plassen står sauene utstilt. De er blitt bedømt av deltakerne. Hoftebredde, beinbygning, pels og kjeve – alt sammen får en dom. 

– Dette er et bra arrangement, sier Anders. Han har pratet med folk og vist frem bedriften han representerer. Landkreditt er en av samarbeidspartnerne til Norges Bygdeungdomslag og Høstarrangementet. Selv har Anders vært aktiv da han var yngre og er i dag støttemedlem i Skedsmo Bygdeungdomslag.   

BANKETT OG DANS

Noen timer senere blir Marianne Grimstad Hansen, ordfører i Frogner, tatt imot med applaus. Det er nå kveld og hun skal holde velkomsttalen før banketten. –  Det er utrolig gøy at dere er her, sier hun og ser utover en pyntet forsamling. Det er ikke så vanlig med arrangementer i dette omfanget, da vi har få overnattingsplasser. Det er flott at dere fortsatt vil sove på sovesal, og dermed gjør dette arrangementet mulig! sier hun. Marianne fremsnakker engasjementet ungdommene viser, og sier at det er kjempegod læring i det å være frivillig og ta på seg verv i en organisasjon man interesserer seg for. Ordene hennes faller i god jord, det samme gjør premiene, maten og musikken som følger. Med slitne føtter og mette mager går bygdeungdommene til sengs; feltsenger og oppblåsbare madrasser linet opp langs veggene i klasserom.