Lørdag gikk melkebonden Sofie Høybakk (29) fra Vigra i Giske kommune helt til topps i kåringen «Årets unge bonde», som arrangeres av Felleskjøpet Agri, McDonald´s Norge og Norges Bygdeungdomslag.

- Dette er en helt fantastisk følelse. Jeg har ikke noen takketale fordi jeg hadde aldri forestilt meg at jeg kom til å vinne. Men jeg må takke alle som har stemt frem til finale, juryen og ikke minst samboeren min, siden vi er sammen om innsatsen på gården, sier Sofie.

Hun har tidligere utdannet seg til økonom i London, men bestemte seg for å bli bonde da hun fikk mulighet til å ta over familiegården.

Til tross for at mange andre gårder i nærområdet har lagt ned driften, har Sofie og samboeren oppgradert gårdsbygninger og maskinpark, og tatt i bruk nye produksjonsteknikker – alt med fokus på god dyrevelferd.

De har også utvidet kapasiteten og tatt initiativ til nye samarbeid med naboene for å utnytte beiteressursene på en best mulig og bærekraftig måte.

Flere hundre forskjellige nominasjoner kom inn til årets kåring. Vigra-bonden trodde derfor knapt sine egne ører da hun innså at hun hadde vunnet.

- Da de leste opp juryens begrunnelse tok det lang tid før jeg skjønte at det var jeg som hadde vunnet. Dette gir meg ytterligere motivasjon til alt jeg ønsker å gjennomføre, sier Sofie som også er mamma til en jente på 2,5 år.

Imponerte juryen

På fritiden er Sofie svært delaktig i Giske Bondelag. Hun brenner for å få på plass bedre velferdsordninger som gjør det mulig for unge personer å satse på en karriere i landbruket.

Hun jobber også med egne forretningsideer som hun håper kan bidra til at gårder over hele Norge i fremtiden kan utnytte overskuddsfôr smartere, redusere plastavfallet sitt og miljøutslipp knyttet til transport.

- Det å drive en gård på et sted, hvor mange andre har gitt opp og flyttet vekk, krever ildsjeler med engasjement, guts og evne til nytenkning- og det har årets vinner så det monner. Sofie er et svært godt forbilde for andre unge som vurderer en karriere innenfor landbruket, sier juryleder Inger Johanne Brandsrud fra Norges Bygdeungdomslag.

Premien i «Årets unge bonde» er kr 20.000 i reisestipend, et gavekort på Felleskjøpet til en verdi av 10 000 kroner og avløser i inntil en uke, levert av Norske landbrukstenester.

I tillegg til Brandsrud bestod  juryen av fjorårets «Årets unge bonde»-vinnere, Dina Fonn Sætre og Henning Holand, kvalitets- og bærekraftsansvarlig for McDonald’s i Norden, Hilde Stenhaug  og styreleder i Felleskjøpet Agri, Anne Jødahl Skuterud.

- Mange spennende landbrukstalenter

Hilde Stenhaug i McDonald´s Norden sier «Årets unge bonde» er viktig for å vise frem den gode kvaliteten til de norske råvarene og å sikre rekruttering til landbruket.

- Rekruttering til landbruket er viktig for å sikre at vi kan fortsette å levere kvalitetsmat til våre gjester. Hos McDonald´s kommer alt av storfekjøtt, kylling, økologiske egg, løk og poteter fra norske bønder.

- Uten den norske bonden, blir det ingen burger. Vi er derfor svært glade for denne muligheten til å gi oppmerksomhet til flinke, unge landbruks-talenter, sier hun.

Styreleder i Felleskjøpet Agri, Anne Jødahl Skuterud, sier Sofie er et glimrende eksempel på bredden, allsidigheten og ønsket om å gå nye veier, som finnes hos mange unge norske bønder.

- For å takle morgendagens utfordringer må man tenke nytt, og det ser vi at det er mange unge bønder som gjør. Aldri har det vært flere innsendte nominasjoner og større engasjement rundt «Årets unge bonde» enn i år.

-  Det er imponerende og gledelig å se at neste generasjons matprodusenter både moderniserer tradisjonelle driftsformer og finner nye driftsformer med utgangspunkt i gårdens ressurser, sier hun.

Hylles av landbruksministeren

«Årets unge bonde»-vinneren får også varme gratulasjoner av landbruks- og matminister Sandra Borch (Sp).

Hun er imponert over det omfattende engasjementet hos årets vinner og hvordan den unge bonden utvikler gårdsdriften.

- Sofie fra Vigra i Møre og Romsdal er en verdig vinner og en flott representant for framtida i norsk landbruk. Hun er ung og grundig, og har mye på gang. Sofie produserer melk, kjøtt og fôr og har en helhetstenking rundt hvordan hun utvikler gården. Hun er særlig opptatt av fôrutvikling og samarbeider både med TINE, Felleskjøpet og lokale bønder for å få bedre kvalitet og økt bærekraft.

- Hun har også et engasjement for rekruttering, er tillitsvalgt i landbruket og ser stor betydning av å bygge nettverk med andre bønder. Hennes optimisme og arbeidsform inspirerer, og jeg håper jeg kan få besøkt Sofie og familien hjemme på gården. Jeg vil gratulere Sofie med en velfortjent pris!

Om Årets unge bonde:

For å bli kandidat til "Årets unge bonde" må man være en matprodusent under 35 år, som kan inspirere flere kloke hoder og driftige hender til å finne veien til norsk landbruk.

13 semifinalister ble valgt ut blant de innsendte nominasjonsforslagene. De fire som fikk flest publikumsstemmer gikk videre til finalen.  En jury kåret vinneren blant disse.

Les mer på www.aretsungebonde.no