Marthe Øijord, Henning Røyneberg og Ola Sjåvik valgte å gå naturbruk i hver sin del av landet og angrer ikke på valget.

Hvorfor naturbruk?

- Jeg valgte naturbruk fordi det virket spennende og noe som ga en allsidig utdanning som man kan bruke til mye, sier Marthe.

- Jeg valgte naturbruk fordi jeg er veldig interessert i landbruk og da var det naturbruk på Øksnevad VGS som var mest fristende, legger Henning til.

HenningHenning Røyneberg. Foto: Line Njaa Viste, Solabladet

- Jeg var lenge i tvil om hvilken linje jeg egentlig ville gå på. Jeg har aldri vært den mest akademiske og har alltid følt at jeg har hatt et større utbytte av praktisk læring. Naturbruk skuffet ikke her! Det ga meg muligheten til å teste ut lærdom i praksis før vi lærte teorien bak det, noe som for meg er den beste måten å lære på, forteller Ola.

Marthe Øijord
Marthe har en spennende og variert arbeidshverdag i vente. Foto: Privat

Åpner mange muligheter

De tre er enige om at naturbruk er et utdanningsløp som åpner mange muligheter. Marthe har gått videre som læring i akvakulturfaget. Henning jobber i dag som salgskonsulent på storfe i Felleskjøpet Rogaland Agder, og er deltidsbonde utenom. Ola studerer videre og tar Agronomi på Blæstad, og husdyrfag på NMBU.

- Det gav meg mulighetene til å ha en variert skoledag kombinert av praksis og teori. Etter 3 år på landbruk og 1 år naturforvaltning hadde jeg generell studiekompetanse som gjorde at jeg hadde mange muligheter for å studere videre. Etter hvert begynte jeg å studere husdyrfag- velferd og produksjon på Nord Universitet, og nå jobber jeg til daglig med kraftfôr, forteller Henning.

- Jeg har etter endt videregående begynt på høyere utdanning innen Agronomi, og jeg merker at jeg som naturbrukstudent er på et mye høyere faglig nivå enn de fleste som kommer rett fra studiespesialisering, sier Ola.

Hva vil dere si til andre som vurderer å søke?

- Jeg vil absolutt anbefale det. Man får en variert skolehverdag med praksis og teori som kan gjøre skolehverdagen lettere, kjekkere og mer interessant, sier Henning.

Ola SjåvikOla Sjåvik. Foto: Eryk Oskar Swiergon

- Det skal godt gjøres å finne en morsommere utdanning! Naturbruk er en av det mest allsidige utdanningene man kan ta, og gir et godt grunnlag i enhver utdanning uansett hvor mye man vil bygge på den. Arbeidsmarkedet etter endt utdanning er enormt og allsidig. Naturbruk på videregående legger derfor et godt grunnlag for arbeidslivet, fastslår Ola.

- Naturbruk er et utdanningsløp med enormt mange muligheter. Det er gode muligheter for å få seg jobb og man får være mye ute. Det er bare å søke, avslutter Marthe med en helt klar oppfordring.