Kort forklart er tevlinger våre konkurranser. Vi har tevlinger i så mangt, alt fra traktorkjøring, til bløtkakepynting, og alt imellom, altså noe for enhver! Tevlinger blir avholdt på alle nivåer i organisasjonen, både på lokalt, fylkes, og nasjonalt nivå. På våre to store nasjonale arrangementer, Landsstevnet og Høstarrangementet, er dagene fylt med tevling, og vi kårer mange norgesmestere. Hvor gøy hadde det ikke vært å kunne smykke seg med tittelen «norgesmester i maskinmelking» eller «norgesmester i spekematanretning»?

Så hva må man gjøre for å starte med tevling? Jeg vil si: bare meld deg på og hopp i det! Kanskje blir det arrangert en tevling eller et tevlingskurs i et lokallag i nærheten av deg, det kan være en perfekt mulighet til å prøve seg på noe nytt. Kanskje dette virker litt skummelt, kanskje du tenker at de andre deltagerne er flinkere enn deg selv, men da vil jeg minne dere alle på et par ting: alle har begynt et sted, alle var nye en gang, og man lærer ved å gjøre.

Som førstegangstevler kan det også være nyttig å spørre andre om tips før tevlingen. Det er mange som har prøvd tevlingen før deg, og disse kan ha svært nyttig kunnskap du kan dra nytte av. Spør dem om hva man burde tenke på under tevlingen, om man burde ha med seg noe spesielt utstyr, og om de har noen gode tips generelt, de fleste vil mer enn gjerne dele kunnskapen sin med deg! Vi har også reglement til alle tevlingene, disse ligger på nettsiden vår NBU.no under tevling. Reglementene forklarer hvordan tevlingen gjennomføres, hvordan den dømmes, og sier hvilke utstyr man bør ha med.

Jeg har også en oppfordring til de erfarne tevlerne: selg inn tevling til de nye medlemmene. Fortell dem hva det er, og hvor morsomt det er å delta. Fortell om alle de ulike tevlingene som finnes, og hvordan stemningen og spenningen stiger under premieutdelingene. Fortell dem om egne erfaringer og oppmuntre dem til å bli med! Tross alt er jo Oppland avhengige av alle tevlerne de kan skaffe for å hente hjem tevlingspokalen på Landsstevnet!

Tevling skal til syvende og sist være gøy! Så til alle dere som ikke har prøvd det før, dere har ikke noe å frykte. Ta med dere noen gode venner, om det er individuell tevling og dere kan ha en liten intern konkurranse, eller om det er lagtevling og dere kan prøve det sammen, hva er det verste som kan skje? Dere vil uansett stå igjen med en ny opplevelse, og kanskje noen har funnet et skjult talent! Eller kanskje dere fant ut at Handyman ikke var noe for dere, men at dere heller vil prøve Bygdequiz neste gang i stedet!

Jeg håper å se mange nye og gamle tevlere på ulike arrangementer i tiden fremover!

Sigrid Heringstad, Heidal/Sel/Vågå Bygdeungdomslag