Arbeidsplasser

I den fjerde og siste bolken av #bygdami er det arbeidsplasser som er tema i prosjektet. Hva hadde vel bygda vært uten? Medlemsundersøkelsen fra tidligere i år forteller at 77.9 % av bygdeungdommene (939 svarte på dette spørsmålet) mener arbeidsplass må være på plass for at de skal bli boende eller flytte tilbake til bygda. Nå er det på tide å belyse dette og sette pris på de som holder bygda levende, de virkelige hverdagsheltene. For eksempel kan entreprenøren som skaper arbeidsplasser og er flink til å ta inn lærlinger få en påskjønnelse.

Bedriften som valgte å etablere seg utenfor byen og andre som styrker det lokale næringslivet fortjener ros. Vi ønsker å løfte frem mangfoldet av arbeidsplassene som finnes, og se de mulighetene som ellers er litt gjemt. Hvilke alternativer finnes for nyutdannede ungdommer som ønsker å flytte tilbake til hjembygda? Det oppfordres også til å støtte det lokale næringslivet ved å delta på arrangementer og handle lokalt.

En sentral del av prosjektet er kaffeslabberas; åpne møteplasser med lav terskel, hvor man samles, diskuterer og blir klokere sammen. Hele bygda kan inviteres med, utvalgte politikere, fagfolk o.l., men bygdeungdommen er selvfølgelig i fokus. Vi håper at lokallagene har lyst til å arrangere dette til hver av prosjekt-bolkene. Aktiviteter tilpasset bolkene, utdeling av utmerkelser til sentrale personer/foretak/bedrifter og utsending av relevante uttaler hører også til prosjektet.

Forslag til samtalemner for kaffeslabberas til temaet:

 • Fremtidens arbeidsliv på bygda
 • Karriereplaner/-drømmer/-ønsker
 • Samtale med representant fra næringslivet
 • Styrker og forbedringspotensialet i lokalsamfunnet
 • Politikerprat om desentraliserte arbeidsplasser
 • Historisk prat med lokalavisa om endringer i samfunnet

Eksempler på aktiviteter:

 • Gründerkveld
 • Bedriftsbesøk
 • Quiz om nærmiljøet og lokale bedrifter
 • Temafest “Hva ville du bli som barn” eller “Kom som du er på jobb”
 • Bilrebus med fokus på lokalt næringsliv

Når dere skal arrangere aktiviteter er det viktig at dere tar hensyn til de gjeldende smittevernreglene. Se nbu.no/korona for informasjon om hva som er de nyeste tiltakene. Arrangementer i regi av lokal- og fylkeslag skal meldes inn via dette skjemaet.

Sosiale medier

Husk å vise frem det dere gjør i sosiale medier med #bygdami og #bygdeungdom.

Ta masse bilder, husk å spørre dem som er avbildet om det kan deles offentlig. Send gjerne bilder og kort tekst til lokalavisen deres og/eller invitere dem med på det dere finner på.

Har dere lyst til å skrive et leserinnlegg/uttale om situasjonen i deres bygd – gjør veldig gjerne det.

Konkurranse

Vi oppfordrer alle lokallag til å trekke frem en eller flere arbeidsplasser i hjembygda og gi dem en oppmerksomhet fra nettbutikken. Vi trekker ut et innlegg i sosiale medier som viser utdeling av “hverdagshelt”- diplom, -krus og/eller t-skjorte. Bruk emneknaggene #hverdagshelt, #bygdami og #bygdeungdom. Lokallagsstyret blir premiert med en lokal spiselig overraskelse som kan nytes sammen. Konkurransen avsluttes 1. desember og prosjektgruppa kårer vinneren.

Diplom

Åpne word-filen, bytt ut innhold i tekst-boksene. Ta kontakt med kontoret om du trenger hjelp.

Digitale plakater - spre budskapet

Det blir laget digitale plakater til perioden. Bruk disse for å spre budskapet. De kan også skrives ut og hengs opp. 

DIGITALE PLAKATER OG DIPLOM