Frukt og grønt
Temabolken strekker seg fra april til og med juni. Her er målet å belyse en viktig del av primærnæringen som vi ser på som svært viktig for bygdelivet. Det være seg arbeidsplasser, lokalmat, sunnhet, matsikkerhet og mattrygghet, kulturlandskap, miljø, egenproduksjon og andre punker som gjør frukt- og grøntproduksjon til noe positivt for samfunnet.
En sentral del av prosjektet er kaffeslabberas; åpne møteplasser med lav terskel, hvor man samles, diskuterer og blir klokere sammen - via digitale møteplasser eller fysiske når den muligheten igjen byr seg.
Tanken er at dette kan arrangeres i alle ledd av organisasjonen, men vi håper spesielt at lokallagene har lyst til å arrangere kaffeslabberas, denne gangen om frukt- og grøntproduksjon.
Frukt- og grøntproduksjon
Ta kontakt med de dere kjenner, vet om eller ser rundt om på jorder, åkrer og i frukthager. De som er midt i våronn, såing, beskjæring og tilrettelegging for best mulig frukt og grønnsaker i sesongen som kommer, trenger ros for det de gjør.
Dere utfordres i disse tider til å bruke digitale plattformer, sosiale medier og tradisjonelle medier mer enn noen gang før for å nå ut til flest mulig og å ivareta smittevernhensyn. Livesendinger kan fungere for kaffeslabberas og flere av aktivitetene.
Forslag til samtaleemner for kaffeslabberas til temaet:
- fordeler med norsk-produsert mat
- hvordan dyrke egne grønnsaker
- konvensjonell vs. økologisk-dyrking •
- grønnsaker vs. kjøtt
- positive erfaringer
- tips og triks
- fem gode tips til godt bondevett
Eksempler på aktiviteter (følg til enhver tid FHI sine anbefalinger så klart - vær kreativ på digitale plattformer!):
- gårdsbesøk
- kurs i beskjæring
- restemat-tevling
- kokkekamp
- kurs i såing
- setting av grønnsaker
- tapas-kveld
- matkurs med bygdekvinnene
- traktortevling
- fest med bondetema
- aktivitetsdag med trillebår-, tråtraktor-, potet-, sekkeløp el.
Ta masse bilder, husk å spørre dem som er avbildet om det kan deles offentlig. Send gjerne bilder og kort tekst til lokalavisen deres og/eller inviter dem med på det dere finner på. Har dere lyst til å skrive et leserinnlegg/uttale om situasjonen i deres bygd – gjør veldig gjerne det.
Det er laget to digitale plakater til perioden. Bruk gjerne disse for å spre budskapet.
Husk å vise frem det dere gjør i sosiale medier med #bygdami og #bygdeungdom, og ikke glem å registrere arrangementene i aktivitetskampanjen via denne lenken
Masse lykke til, vi gleder oss til å se alt dere finner på!